C. Lagarde, director FMI, catre Grecia: Nu s-a mai intamplat pana acum ca o tara cu economie avansata sa solicite amanarea platii ratelor
Pentru Grecia, vine momentul adevarului. In timp ce pusculita guvernului Tsipras se goleste vertiginos, iar data platilor se apropie, negocierile dintre Atena si creditori raman blocate in faza avertismentelor si a declaratiilor retorice. Blocajul a fost evident la reuniunea de primavara a Bancii Mondiale si a FMI, de la Washington, unde ministrul grec de finante a testat terenul pentru o posibila amanare a platilor catre FMI.
Venit la Washington ca sa-si convinga partenerii ca Atena ramane demna de incredere, ministrul grec de finante s-a lovit de o atitudine ferma:
Christine Lagarde, director FMI
"Nu s-a mai intamplat pana acum ca o tara cu economie avansata sa solicite amanarea platii ratelor"
Pana pe 12 mai, Atena trebuie sa gaseasca un miliard de euro, valoarea a doua transe din datoria catre FMI.
Ministrul grec de finante ar fi incercat sa obtina o amanare a platilor, insa directorul FMI Christine Lagarde a afirmat raspicat ca Grecia nu va beneficia de tratament preferential.
Analistii speculeaza tot mai intens asupra intrarii iminente a Atenei in incapacitate de plata. Iesirea din zona euro ar fi urmatoarea faza.
Totusi, toti actorii principali din tragedia greceasca par ca si-au facut deja calculele, inclusiv pentru cel mai nedorit scenariu. Printre ei si ministrul german de finante care a declarat ca "o iesire a Greciei din zona euro nu va da nastere unui fenomen de contagiune in zona".
Wolfgang Schauble, ministrul german de finante: "Nu avansam deloc atat timp cat ei, grecii, continua sa sustina ca problema e restructurarea datoriei. Nu, problema reala este decizia de a apuca intr-o directie care sa faca economia Greciei mai productiva si mai eficienta".
Grecii incearca sa pastreze vie speranta unui acord.