Venit la Washington ca sa-si convinga partenerii ca Atena ramane demna de incredere, ministrul grec de finante s-a lovit de o atitudine ferma:

Christine Lagarde, director FMI
"Nu s-a mai intamplat pana acum ca o tara cu economie avansata sa solicite amanarea platii ratelor"

Pana pe 12 mai, Atena trebuie sa gaseasca un miliard de euro, valoarea a doua transe din datoria catre FMI.

Ministrul grec de finante ar fi incercat sa obtina o amanare a platilor, insa directorul FMI Christine Lagarde a afirmat raspicat ca Grecia nu va beneficia de tratament preferential.

Analistii speculeaza tot mai intens asupra intrarii iminente a Atenei in incapacitate de plata. Iesirea din zona euro ar fi urmatoarea faza.

Totusi, toti actorii principali din tragedia greceasca par ca si-au facut deja calculele, inclusiv pentru cel mai nedorit scenariu. Printre ei si ministrul german de finante care a declarat ca "o iesire a Greciei din zona euro nu va da nastere unui fenomen de contagiune in zona".

Wolfgang Schauble, ministrul german de finante: "Nu avansam deloc atat timp cat ei, grecii, continua sa sustina ca  problema e restructurarea datoriei. Nu, problema reala este decizia de a apuca intr-o directie care sa faca economia Greciei mai productiva si mai eficienta".

Grecii incearca sa pastreze vie speranta unui acord.