FT: Grecia se pregateste sa faca “pasul dramatic” spre intrarea in incapacitate de plata. Tsipras: “Nu ne pregatim pentru niciun default”
Alexis Tsipras. Hepta/Mediafax Foto
Grecia se pregateste sa faca “pasul dramatic” spre intrarea in incapacitate de plata, in cazul in care creditorii internationali nu deblocheaza finantarea externa pana la finele lunii aprilie, au declarat oficiali guvernamentali citati de Financial Times, scrie Business Insider.
Guvernul de la Atena, care isi cheltuieste rapid ultimele resurse financiare pentru plata salariilor in sectorul public si a pensiilor, a decis sa nu mai achite catre FMI transele in valoare de 2,5 mld. euro, aferente lunilor mai si iunie, in cazul in care Grecia nu ajunge la o intelegere cu creditorii sai internationali, au declarat sursele citate, sub protectia anonimatului.
“Am ajuns la capatul drumului. Daca europenii nu deblocheaza ajutorul, nu exista alternativa decat intrarea in incapacitate de plata”, au spus oficialii guvernamentali.
Reprezentantii Greciei au o noua intalnire cu ministrii de Finante din Eurogroup pe 24 aprilie, in urma careia acestia decid daca deblocheaza transa de 7,2 miliarde de euro, amanata de mai multe ori de la inceputul anului in lipsa unui plan concret de reforme a guvernului nou ales de la Atena.
Premierul grec a negat, insa, intr-o declaratie oficiala, afirmatiile surselor citate de Financial Times, potrivit carora Atena s-ar pregati pentru default.
“Grecia nu se pregateste pentru niciun default, si nici creditorii sai nu iau in considerare intrarea tarii in incapacitate de plata. Negocierile se indreapta rapid catre o solutie benefica pentru ambele parti”, afirmat premierul Alexis Tsipras intr-o declaratie oficiala, citata de Reuters.
Deadline in sase zile
Zona euro a dat, saptamana trecuta, termen Greciei sa prezinte in sase zile lucratoare reformele economice, pentru ca ministrii de Finante sa poata analiza acordarea finantarii de urgenta necesare evitarii intrarii in incapacitate de plata.
Autoritatile de la Atena au solicitat miercuri seara fonduri europene de urgenta, dar li s-a spus ca mai intai trebuie sa prezinte lista de reforme care sa asigure sustenabilitatea finantelor publice, au aratat oficiali europeni, citati Reuters.
"Partea elena a explicat ca situatia lichiditatilor se inrautateste foarte mult si a facut apel pentru deblocarea unui sprijin financiar urgent, inainte de reuniunea ministrilor de Finante din zona euro, de pe 24 aprilie", a declarat o sursa din zona euro.
Oficialul a adaugat ca nimeni nu stie cum poate fi facut acest lucru si ca nu exista vointa pentru furnizare de sprijin inainte de a vedea un progres in programul de reforme.
Tsipras nu accepta reformele din sistemul de pensii si piata muncii
Premierul de stanga Alexis Tsipras, ales in ianuarie in baza promisiunii ca va renunta la austeritate, nu vrea sa accepte reformele din sistemul de pensii si piata muncii, convenite de predecesorul sau conservator. Creditorii Greciei, respectiv zona euro si FMI, se folosesc de avantajul oferit de deficitul de lichiditati al Greciei pentru a presa aplicarea reformelor respective.
Autoritatile de la Atena au prezentat saptamana trecuta o lista de reforme, de 26 de pagini, dar oficialii zonei euro au spus ca lipsesc detaliile si analiza implicatiilor financiare. Oficialii europeni au spus ca increderea este atat de scazuta incat ministrii vor dori ca propunerile Greciei sa nu fie doar niste promisiuni, ci sa fie aprobate de Parlament, inainte de a debloca noi fonduri.
Ministrul elen de Finante, Yanis Varoufakis, aflat joi la Paris, a acuzat zona euro ca administreaza un medicament toxic tarii sale, pe care o lasa fara lichiditati.
Grecia danseaza pe sarma pentru 240 mld. euro
In 2010, Grecia a incheiat un acord cu Fondul Monetar International, Banca Centrala Europeana si Comisia Europeana pentru un imprumut in valoare de 240 de miliarde, pentru a evita intrarea in incapacitate de plata.
Potrivit planului de returnare a acestui imprumut, Grecia trebuie sa plateasca 9 miliarde de euro anul acesta catre FMI.
Mai multi oficiali ai Fondului s-au aratat dispusi sa renegocieze calendarul pentru returnarea imprumutului, daca Grecia accepta innoirea acordului cu FMI, posibilitate pe care guvernul de la Atena nu vrea sa o ia in calcul, potrivit Financial Times.
Grecia mai poate accesa o transa in valoare de 7,2 miliarde de euro din programul de ajutor financiar incheiat cu creditorii internationali in 2010, insa acestia au conditionat acordarea ei de adoptarea unor reforme de austeritate. In acest sens, guvernul de la Atena a trimis saptamana trecuta oficialilor din zona euro o noua lista de reforme, estimate sa aduca 6 miliarde euro la bugetul de stat in acest an.
Ministrii de finante ai statelor din zona euro se intalnesc pe 24 aprilie in cadrul unei sedinte de lucru, in care vor discuta si despre posibilitatea de a debloca noi fonduri pentru Grecia.
Pe acelasi subiect: