Moody's estimeaza ca firme si investitori din Rusia detin depozite de 31 miliarde de dolari (24 miliarde euro) in sistemul bancar cipriot, insa insula mediteraneana este totodata cel mai important hub offshore pentru economia rusa.  Astfel, prin sistemul financiar din Cipru au trecut tranzactii rusesti de 120 miliarde de dolari (aproximativ 90 miliarde euro), potrivit datelor bancii centrale de la Moscova, datorita regimului fiscal mai favorabil, cu taxe mai mici pe castigurile de capital si dividende. 

Firma de avocatura Squire Sanders a fost nevoita sa suspende cinci tranzactii in care sunt implicati investitori din Rusia si care trec prin Cipru, in valoare totala de miliarde de dolari, pe care incearca acum sa le restructureze prin alte jurisdictii, precum Luxemburgul, potrivit unui avocat specializat in fuziuni si achizitii.

"Daca nu vom putea restructura aceste tranzactii, vor fi inregistrate pierderi", a afirmat el. 

Despre bancile rusesti se crede ca au expuneri ridicate pe Cipru. Expertii estimeaza ca cea mai vulnerabila este banca de stat VTB, a doua din Rusia dupa active si singura care detine o banca subsidiara inregistrata in Cipru, Russian Commercial Bank. Aceasta banca avea la sfarsitul anului 2011 active de 13 miliarde de dolari (10 miliarde euro), potrivit Moody's, reprezentand 5% din activele VTB.  Intr-o serie de comentarii pentru presa, VTB a cautat sa minimalizeze riscurile pentru operatiunile sale, estimand ca pierderile generate de taxa asupra depozitelor bancare din Cipru vor fi limitate la "cateva zeci de milioane de euro".  O sursa apropiata VTB a afirmat ca subsidiara cipriota are depozite de sub 2 miliarde euro, reprezentand mai putin de 2% din depozitele la nivel de grup, contribuind cu aproximativ 3% la profitul net. 

Reputatia Ciprului ca paradis financiar ar putea fi afectata permanent de propunerea taxarii depozitelor bancare cu pana la 9,9%, considera avocatul de la Squire Sanders. 

Parlamentul cipriot a respins marti seara taxa speciala asupra depozitelor bancare. 

"Exista multe tranzactii in care Ciprul este utilizat intermediar, iar acum exista riscuri. Nu voi mai face afaceri cu brokerii rusi, de fapt cu oricare alti brokeri care utilizeaza huburile de trading din Cipru, cel putin pana se calmeaza spiritele", spune un fund manager de la Valartis, Geneva.  El considera insa ca estimarile privind potentialele pierderi inregistrate de investitori rusi in Cipru sunt exagerate.  "Circula numere uriase, nimeni nu are vreo cifra serioasa pentru ca bancile cipriote nu s-au deschis inca", noteaza expertul. 

Bancile din Cipru sunt inchise de sambata, guvernul anuntand luni ca sucursalele bancare nu vor lucra cu publicul pana miercuri inclusiv.  Alexei Simanosky, vicepresedinte al bancii centrale a Rusiei, a declarat marti ca sistemul bancar rusesc nu risca vreun efect de contagiune iminent in contextul situatiei din Cipru, insa "individual, diferiti jucatori ar putea suferi consecinte negative".