Căile ferate federale austriece (OeBB) spun că ruta Viena - Bruxelles va include opriri în Nuremberg, Frankfurt şi Koln, printre alte oraşe.

În timpul cursei de debut, care a plecat din Viena duminică seara la 08:38 p.m. (19:38 GMT), mai mulți membri ai Parlamentului European au urcat la bord.

O altă cursă spre Bruxelles cu un alt tren aşa-numit Nightjet este lansată de asemenea de OeBB din Innsbruck via Munchen, potrivit Agerpres.

Citește și: Europenii schimbă avionul cu trenul, ca să salveze planeta. Tot mai multe țări extind rețeaua de trenuri de noapte

Trenurile de noapte spre Bruxelles sunt programate să funcţioneze duminica şi miercurea din Viena, cu plecare la 08:38 p.m., şi din Innsbruck, la 08:44 p.m.. Călătoriile de întoarcere au loc cu o zi mai târziu.

Cele două trenuri au scaune, cuşete şi vagoane de dormit şi parcurg întregul traseu de la Viena sau Innsbruck în 14 ore.

Printre alţii, şeful OeBB, Andreas Matthae, europarlamentarul german Anna Deparnay-Grunenberg (Verzi) şi numeroşi parlamentari UE din Austria au vrut să ia parte la prima călătorie.

Vicepreşedintele Parlamentului European Othmar Karas a salutat noua legătură feroviară, care va facilita accesul tinerilor la Bruxelles şi la instituţiile UE care au sediul în capitala Belgiei, contribuind în acelaşi timp la combaterea schimbărilor climatice.

Citește și: În România, trenurile întârzie din orice motiv. Peste 7.000 de minute în fiecare zi. Iarna se contractă şinele, vară se dilată, iar când plouă se rup cablurile și copacii

După ani de declin şi reduceri la serviciile cu trenuri de noapte pe fondul înmulţirii companiilor aeriene low-cost, îngrijorările cu privire la schimbările climatice şi la emisii cauzate de avioane au oferit OeBB un număr tot mai mare de pasageri pe nişa trenului de noapte.

OeBB oferă conexiuni cu trenuri de noapte la Berlin, Hamburg, Zurich şi Roma. Aceste servicii vor fi extinse treptat până în 2026.