Cuprul devine un metal pretios: “Este cea mai dorita materie prima din lume.” In timp ce companiile refuza sa-si vanda aceasta resursa, Romania cauta cumparator pentru Cupru Min
Eurocent, cupru
Marile companii de minerit sunt dispuse sa vanda o gama larga de active pentru a-si rambursa datoriile pe fondul scaderii preturilor la materii prime dar, cu toate acestea, refuza sa se desparta de resursele de cupru, in conditiile in care acesta este unul dintre putinele metale pentru care se preconizeaza ca va aparea un deficit la finele acestui deceniu, informeaza Bloomberg.
"Cuprul este cea mai dorita materie prima. Suntem foarte interesati de proiectele de cupru la nivel global", a declarat Michael Scherb fondatorul companiei de investitii Appian Capital Advisory LLP, potrivit Agerpres.
O dovada a interesului investitorilor pentru cupru este faptul ca Rio Tinto Group, al doilea mare grup minier din lume, ar putea sa-l numeasca in functia de CEO pe actualul director al diviziei de cupru. De asemenea, rivalul BHP Billiton Ltd. se concentreaza si el pe investitiile in cupru, dupa ce a strans 10 miliarde de dolari din reducerea dividendelor si a cheltuielilor de capital.
O problema pentru potentialii cumparatori de mine de cupru este faptul ca si cele mai indatorate companii miniere vor sa pastreze ceea ce a devenit o bijuterie a industriei metalelor. Anglo American, prima mare companie miniera retrogradata de agentiile de rating in categoria junk, insista ca nu se va desparti de minele sale de cupru Los Bronces si Collahuasi.
"Nu avem nicio intentie de a vinde aceste mine. Acestea sunt active de clasa Tier 1. Ambele mine sunt vitale pentru strategia noastra in domeniul cuprului. Ambele mine au potential de crestere in anii urmatori, cand preturile vor creste iar piata va fi pregatita de expansiune", a declarat directorul diviziei de cupru de la Anglo American, Hennie Faul.
Potrivit calculelor Bloomberg, valoarea fuziunilor si achizitiilor in domeniul cuprului a scazut in 2015 pana la 3,1 miliarde de dolari, cel mai redus nivel din ultimii cinci ani. Analistii de la Ernst & Young au numarat 27 de tranzactii in domeniul cuprului in 2015, comparativ cu 38 pentru carbune si 117 pentru aur. Activitatea redusa "se datoreaza numarului mic de active existente pe piata", apreciaza analistii E&Y.
O relansare a preturilor la cupru in acest an ar putea sa descurajeze si mai mult companiile miniere sa renunte la cele mai bune active ale lor, sustine analistul UBS Group AG, Glyn Lawcock. Pretul cuprului a crescut cu 19% comparativ cu nivelul minim atins in luna ianuarie si in ultimele luni a inregistrat prima crestere trimestriala din ultimii doi ani.
In Romania, societatea Cupru Min ar urma sa fie scoasa din nou la privatizare in conditiile in care in perioada 2008 - 2013 s-a incercat privatizarea ei in mai multe randuri si in diverse formule. Cupru Min detine 60% din rezervele de cupru ale Romaniei.
Jaf, interese ascunse si privatizari ciudate. Cum isi bate joc Romania de cea mai mare rezerva de cupru exploatabil din Europa
Romania este tara cu cele mai mari rezerve de cupru exploatabil din toata Europa, o resursa extrem de cautata in lume. Am avut combinate de prelucrare si specialisti de prima mana, dar n-am stiut sau n-am fost capabili sa profitam de ele.
Din producatori de metal neferos ne-am transformat in exportatori de materii prime. Cuprul este un conductor de caldura, iar in Romania a fost si un bun conductor de imbogatire, eroul unor "tunuri" spectaculoase cu efecte tragice pentru economie.
Combinatul Phoenix din Baia Mare producea in anii de glorie 40.000 de tone de cupru pe an, 12 tone de aur si 120 de tone de argint pe an. Acum, pe 80 de hectare, halele au fost rase. Ampelum Zlatna producea 15 mii de tone de cupru pe an, iar acolo lucrau 2.500 de angajati. Totul a disparut de pe fata pamantului ca dupa un cataclism.
Dupa 260 de ani de existenta, combinatul din Zlatna a ajuns praf si pulbere. Acum acolo este un targ de animale si un gater de lemn. Cam asta este tot ce-a ramas... Moldomin, Moldova Noua, exploata un zacamant evaluat la peste 1 miliard de euro. Acum e o paraseala cu un statut juridic incert si cu slabe sanse de revenire. Peste 4.000 de oameni au ramas pe drumuri.
Cuprumin Abrud este singura exploatare de cupru inca functionala. Pentru zacamantul de peste 5 mild de euro lupta politicieni si oameni de afaceri verosi. Daca intr-un an de zile nu se fac investitii, Cuprumin moare.
Privatizari ciudate, asocieri cu investitori neseriosi, materii prime care ii imbogatesc pe altii, un paienjenis de interese in jurul unui metal neferos extrem de cautat: cuprul. Avem bogatii, dar ne batem joc de ele, tara este plina de active moarte, de ruine ale fostelor intreprinderi care produc doar fier vechi.
Mai multe despre:
#cupru#metale pretioase
Pe acelasi subiect: