Moldova Noua, un orasel construit pentru un zacamant, la tarmul Dunarii.

Pana acum cativa ani aici era fabrica de decantatie si flotatia, aici era adus concentratul de cupru si primea o prelucrare primara. Acum, aici e un santier de deconstructie...

Istoria a fost cruda si cu exploatarea de la Moldova Noua. Cu cheltuieli neacoperite, Moldomin a intrat intr-o perioada de restructurare in 2006. In 2007, salvarea parea a veni de la doi bancheri - Horia Pitulea si Horia Schiopu Simu, aceiasi "bancheri ai cuprului".

Un consortiu condus de acestia, Energo-mineral, Cuprom si Ipronef, s-a asociat cu statul roman pentru a exploata zacamantul de la Moldova Noua.

Intr-o conjunctura nefavorabila pentru pretul mondial al cuprului, intelegerea a picat si exploatarea a fost abandonata. "A ramas mult fier aici....Sunt oameni batrani care au lucrat aici si stiu exact: acolo, acolo...Vin cu utilajele, scot si pleaca."

Oamenii sapa ca niste ocnasi pentru bucata pe care o vor vinde cu 60-70 de bani kilogramul. Dar mai gasesc fier si asta le da sperante sa vina si maine, si poimaine, cat o mai fi ceva de scos din pamant. Dau la tarnacop sau la baros. Sunt tematori si in acelasi timp amenintatori la aparitia unor straini, dar isi vad de treaba.

30% la suta din rezerva de cupru exploatabil al Romaniei se afla la Moldova Noua, pana in 2008 aici forfoteau mii de oameni.

"Daca trec sa vad ce-am trait o viata intreaga si vad ce este acuma imi vine sa plang. Toate cladirile s-au terminat, ce a fost fier vechi s-a vandut", spune primarl Constantin Albu.

In 2009, Moldomin era deja in lichidare si avea multe datorii

Intre 2008 si 2009, directorul pus de PDL, Iacob Chisarau a inceput sa puna la pamant ce mai era de pus. In 2009, Moldomin a intrat in lichidare si a fost preluat de un administrator judiciar. Se scalda in datorii.

In 2010 lichidatorul, RTZ & Partners a scos la vanzare compania si a gasit si un cumparator, Mineco AG, o firma inregistrata in Elvetia cu reprezentanti sarbi si cu multe subsidiare la Moscova. Compania este condusa de un anume Axientijevic Dimitrije.

Vanzarea Moldominului a insa intampinat probleme. Finantele publice din Caras-Severin, principalul creditor, s-au opus in instanta si, pentru a debloca procesul de vanzare, directorul Chisarau s-a oferit sa apeleze la relatiile sale.

Judecatorul Cutii de Apel Timisoara, Catalin Serban, a fost retinut in urma unui flagrant. El urma sa primeasca 50.000 de euro pentru a da o solutie favorabila intr-un dosar.

Banii pentru judecatori au fost inmanati directorului Moldomin, Iacob Chisarau, in Serbia. In localitatea Biserica Alba, Bela Crkva a preluat de la reprezentantii companiei Mineco AG, un plic cu 50.000 de euro, care trebuia sa ajunga pe masa vicepresedintelui Tribunalului Timis.

Spaga fusese intermediata de un fost ofiter de Securitate si SIE, Marian Mihaila, presedintele Senatului universitatii Eftimie Murgu din Resita, coleg de loja masonica cu judecatorul care trebuia sa rezolve procesul cu finantele publice, Catalin Serban. Fostul ofiter avea sarcina ca planul de preluare Moldomin de catre firma inregistrata in Elvetia sa devina realitate.

Citeste continuarea pe www.romaniateiubesc.stirileprotv.ro.