Romania, te iubesc: Jaf, interese ascunse si privatizari ciudate. Cum isi bate joc Romania de cea mai mare rezerva de cupru exploatabil din Europa
Romania este tara cu cele mai mari rezerve de cupru exploatabil din toata Europa, o resursa extrem de cautata acum in lume. Am avut combinate de prelucrare si specialisti de prima mana, dar n-am stiut sau n-am fost capabili sa profitam de toate acestea. Au inteles altii, iar industria s-a transformat intr-o ruina.
Din producatori de metal neferos ne-am transformat in exportatori de materii prime. Cuprul este un conductor de caldura, iar in Romania a fost si un bun conductor de imbogatire, eroul unor "tunuri" spectaculoase cu efecte tragice pentru economie.
Combinatul Phoenix din Baia Mare producea in anii de glorie 40.000 de tone de cupru pe an, 12 tone de aur si 120 de tone de argint pe an. Acum, pe 80 de hectare, halele au fost rase.
Ampelum Zlatna producea 15 mii de tone de cupru pe an, iar acolo lucrau 2.500 de angajati. Totul a disparut de pe fata pamantului ca dupa un cataclism.
Dupa 260 de ani de existenta, combinatul din Zlatna a ajuns praf si pulbere. Acum acolo este un targ de animale si un gater de lemn. Cam asta este tot ce-a ramas...
Moldomin, Moldova Noua, exploata un zacamant evaluat la peste 1 miliard de euro. Acum e o paraseala cu un statut juridic incert si cu slabe sanse de revenire. Peste 4.000 de oameni au ramas pe drumuri.
Cuprumin Abrud este singura exploatare de cupru inca functionala. Pentru zacamantul de peste 5 mild de euro lupta politicieni si oameni de afaceri verosi. Daca intr-un an de zile nu se fac investitii, Cuprumin moare.
Privatizari ciudate, asocieri cu investitori neseriosi, materii prime care ii imbogatesc pe altii, un paienjenis de interese in jurul unui metal neferos extrem de cautat: cuprul. Avem bogatii, dar ne batem joc de ele, tara este plina de active moarte, de ruine ale fostelor intreprinderi care produc doar fier vechi.
Mai multe despre:
#Romania te iubesc#cupru
Pe acelasi subiect: