Glencore, Trafigura si Yildirim vor sa cumpere concentratul de cupru de la Cupru Min
Companiile Yildirim Holding din Turcia, Trafigura din Olanda si traderul Glencore din Elvetia au depus oferte pentru cumpararea concentratului de cupru de la Cupru Min Abrud. Documentatia este acum evaluata si verificata.
"Reprezentantii Ministerului Economiei si consultantii selectati in acest sens deruleaza etapa de verificare si analiza a documentelor prezentate privind conformitatea cu criteriile de calificare specificate in documentatia initiala. La finalizarea etapei de evaluare si verificare vor fi date publicitatii numele companiilor acceptate pentru oferta financiara", se arata intr-un comunicat transmis de Ministerul Economiei, citat de Mediafax.
Grupul Glencore Xstrata a fost format in acest an prin fuziunea Glencore, cea mai mare casa de trading la nivel mondial, cu compania miniera Xstrata.
Glencore este cel mai mare trader de petrol, metale, resurse minerale si marfuri, cu afaceri anuale de peste 200 miliarde de dolari.
Grupul Trafigura, inregistrat in Olanda, se ocupa cu tranzactionarea de petrol, metale si resurse minerale, avand afaceri de peste 120 miliarde dolari pe an, cu activitati in intreaga lume.
Una dintre cele mai mari case de trading din lume - a treia dupa cifra de afaceri - Trafigura a fost fondata in 1993 de un grup de traderi desprinsi din grupul Marc Rich & Co., devenit mai tarziu Glencore. Actiunile sunt detinute de angajati, iar compania este atenta ca niciun actionar sa nu poata acumula o participatie prea mare, strategie similara altor companii mari cu profil similar.
Grupul turc Yildirim, cu sediul la Istanbul, este un conglomerat industrial diversificat, cu activitati in tradingul de marfuri, minerit si energie, constructia de nave. Compania a fost infiintata in 1963 si este controlata de miliardarul turc Robert Yildirim. Cea mai recenta achizitie a grupului, anuntata in luna august, este Mechel Chrome, pentru 425 milioane de dolari.
Luni a fost termenul limita pentru depunerea documentelor necesare inscrierii in procedura de selectie si verificare a eligibilitatii in vederea achizitionarii de concentrat de cupru de la Cupru Min. Aceasta este prima etapa a procedurii de vanzare, prin metode combinate, constand in licitatie cu oferta in plic, precedata de negociere pe baza de oferte preliminare si neangajante, cu criterii de eligibilitate, a unei cantitati maxime de 331.890 tone de concentrat de cupru.
Contractul de vanzare care urmeaza a fi semnat, in urma finalizarii intregii proceduri, intre Cupru Min si compania desemnata castigatoare, prevede o perioada de 7 ani pentru livrarea concentratului de cupru.
Strategia Ministerului Economiei pentru Cupru Min, companie care are cele mai mari rezerve de cupru din tara, vizeaza atragerea de investitori sub forma unui contract comercial cu plata in avans a cantitatii de concentrat de cupru rezultata in urma exploatarii.
Potrivit ministrului Economiei, Varujan Vosganian, investitorii care vor sa preia Cupru Min trebuie sa prezinte o scrisoare de garantie bancara de 1,2 milioane euro, o scrisoare de bonitate pentru 40 milioane euro si trebuie sa ofere cel putin 6.900 dolari pe tona de cupru.
In primavara anului trecut producatorul de cupru a fost scos la vanzare cu un pret de pornire de 57,3 milioane euro, dar privatizarea a fost oprita din cauza neintelegerilor cu Roman Copper, castigatorul licitatiei. Reluarea procesului de trecere in proprietate privata a Cupru Min a fost asumata in discutiile cu Fondul Monetar International.