Patru lautari de toata isprava isi castiga traiul cantand pe strazile din Oslo. De obicei au in program muzica de voie buna. Insa, tulburati de tragedia abatuta din senin asupra Norvegiei, ai nostri si-au adaptat din mers repertoriul. Incearca ceva de jale, de inima albastra.

La doi pasi de ei se afla catedrala din Oslo, unde norvegienii le comemoreaza pe cele 76 de victime ale dublului masacru. Tiganii nu se lasa si, chit ca nu-i intelege nimeni, striga din toti rarunchii mesaje de condoleanta.

Numai ca de cand e lumea viii raman cu viii, mortii cu mortii. Asa ca florarii si ei tot de etnie, nu mai prididesc cu vanzarile. Trandafirul a devenit simbolul doliului pentru norvegieni, iar cererile de flori sunt de 30 de ori mai mari decat in mod obisnuit.

"Toti vrem bani, dar nu felul asta de bani. Am facut o groaza de bani, dar m-as fi lipsit. As vrea sa nu se fi intamplat asa ceva", spune un florar.

Cuvinte frumoase, care nu-l impiedica totusi sa ceara 8 euro pe fir, de 15 ori mai mult decat in mod obisnuit. Cumparatorii sunt insa atat de tulburati, incat nu se mai uita la bani si nu isi imagineaza ca ar putea sa ii insele cineva.

Politia norvegiana a inceput deja sa publice numele si fotografiile victimelor. Cea mai tanara, avea doar 14 ani. Cu doar 2 ani mai mare era Karin Elena Holst, adolescenta pe jumatate romanca, se numara si ea printre inocentii executati de Anders Breivik pe insula Utoya.

Convins ca va putea evada, calaul Breivik spera sa dea o noua lovitura. Si-ar fi pregatit chiar si o ascunzatoare cu bani, arme si munitie, un fel de "trusa de supravietuire".

Descris de psihologi drept o personaliatea demonica, narcisista, un spirit din cale-afara de calculat si de rece, Anders Breivik si-a permis sa aiba solicitari particulare in inchisoare. El a cerut mancare speciala si acces la site-ul Wikileaks. Nimanui nu i-a trecut totusi prin cap sa-i satisfaca pretentiile. Breivik este plasat in izolare completa si sub paza speciala, intr-un fost lagar nazist, transformat in inchisoare.