"Dupa un nou val de cifre care arata o crestere a actelor de delincventa juvenila (a romilor, n.red.) am sesizat Consiliul european pentru a-i spune ca acest lucru nu mai poate sa dureze", a declarat secretarul de stat francez.

"Europa trebuie sa se mobilizeze (...) noi nu avem capacitatea, noi francezii, sa primim 2,5 milioane de romi romani", a declarat el, subliniind ca libertatea de circulatie a persoanelor in cadrul Uniunii Europene "nu inseamna libertatea de exploatare a copiilor".

Lellouche - care va reprezenta Franta la ceremonia de investitura a presedintelui columbian Juan Manuel Santos, sambata - a salutat totusi nominalizarea, in Romania, a unui secretar de stat pentru reintegrarea romilor, Valentin Mocanu, care se va ocupa de persoanele repatriate din Franta.

Acest lucru denota o "constientizare din partea autoritatilor romane, pe care o salut", a declarat el.

Parisul preconizeaza sa demoleze jumatate din taberele ilegale de romi din Franta in decurs de trei luni si sa ii repatrieze "aproape imediat" catre Romania si Bulgaria pe romii care au comis infractiuni.

"Nomazii" reprezinta in total 400.000 de persoane in Franta (dintre care 95 la suta au nationalitate franceza). Romii reprezinta 15.000 de persoane. In Romania, numarul acestora este cuprins intre 500.000 si 2,5 milioane, potrivit estimarilor.

Aproximativ 20 de asociatii romanesti i-au trimis vineri o scrisoare lui Pierre Lellouche, invitandu-l sa viziteze comunitati de romi din Romania pentru a vedea conditiile "demne de Evul Mediu" in care traieste aceasta minoritate.