Mariano Aguirre, de la filiala norvegiana a Centrului pentru Pace, considera ca atacurile de la Oslo evidentiaza o noua tendinta: "Cred ca trebuie sa le plasam in contextul ostilitatii din ce in ce mai mari manifestate impotriva imigrantilor si islamului in tarile nordice, in Scandinavia si chiar in alte tari, precum Franta. Acesta atac transmite un mesaj politic clar Partidului Laburist si Guvernului Stoltenberg, considerat de agresor ca fiind prea bland in relatia cu imigrantii si islamul".

"Politicile Norvegiei, mai ales ale acestui Guvern, sunt foarte generoase, comparativ cu alte tari europene", adauga expertul, citat de Euronews.

"Norvegia este considerata o tara care nu are probleme cu imigratia. Dar cred ca acest lucru se va schimba acum si va aparea o dezbatere privind imigratia", subliniaza Aguirre.

Autorul atacului de la Oslo postase si pe Internet un manifest in care indeamna la "eliminarea musulmanilor" din Europa, informeaza New York Daily News. El a recunoscut faptele, dar nu considera ca a facut ceva rau, iar intentia sa a fost sa elimine musulmanii, marxistii si multiculturalistii. Acest risca acum maximum 21 de ani de inchisoare.

De la islamism la neo-nazism si crestinism

De ce s-au gandit analistii in primul rand la musulmani si simpatizanti libieni? Este cunoscut rolul Norvegiei in cadrul Nato si in campaniile din Iraq si Afghanistan, dar si in misiunile impotriva liderului libian in Libia, scrie Financial Times.

Pe parcursul anchetei, oficialii au indicat faptul ca barbatul, nascut in Norvegia, este "blond" si cu radacini in aceasta tara. Aceste detalii au facut loc unor noi speculatii. "Datele indica faptul ca este o persoana cu experienta si abilitati miliare, posibil cu interese legate de neo-nazism", considera Cecilie Hellestveit, un expert in politici externe.

Pe baza informatiilor pe care le-a postat pe Internet, barbatul, un norvegian de 32 de ani, este un "fundamentalist crestin", a declarat oficialul Roger Andresen, precizand ca viziunile sale politice inclina "spre dreapta", potrivit AFP.

Politia a refuzat sa dezvaluie numele suspectului, identificat de presa norvegiana ca fiind Anders Behring Breivik. Presa l-a descris anterior pe Breivik ca fiind un apropiat al mediilor de extrema-dreapta.

Elementele postate de suspect pe Internet sugereaza ca acesta "are unele orientari politice care inclina spre dreapta si antimusulmane, dar este prea devreme pentru a spune daca acesta a fost un motiv pentru gestul sau", a declarat anterior comisarul de politie Sveinung Sponheim, pentru postul public de televiziune NRK.

Pe profilul sau de pe Facebook, barbatul cu par blond se descrie drept conservator, crestin, celibatar, interesat de vanatoare si de jocuri ca "World of Warcraft" si "Modern Warfare 2".

Potrivit presei norvegiene, interventiile lui Anders Behring Breivik pe site-ul www.document.no arata opiniile nationaliste si ostilitatea sa fata de o societate multiculturala, dar conform televiziunii publice NRK, el se distanta si de neonazism. In plus, suspectul avea mai multe arme inregistrate pe numele sau, inclusiv o pusca automata.

Fata terorismului din tarile nordice

Autoritatile norvegiene spun ca nationalismul extremist este in crestere in Norvegia, daca ne raportam la datele centralizate in 2010, insa, nu este o amenintarea serioasa la adresa securitatii statului. In schimb, grupurile extremistilor de dreapta si cele anti-islamice sunt tot mai puternice si se aliaza cu alte formatiuni din alte state.

Expertii in terorism mentioneaza si faptul ca este suprinzator ca o singura persoana a putut pune la cale un atac de asemenea proportii, in care au murit peste 90 de persoane. Multi spun ca s-au descoperit bombe ingropate pe insula de langa Oslo, unde atacatorul a impusat mai multi tineri. Iar acest lucru sugereaza faptul ca evenimentul a fost planuit din timp.

Un alt analist a legat, instinctiv, acest atac de implicarea Norvegiei in Libia. "Atacul asupra tinerilor care participau la o scoala de vara organizata de Partidul Laburist m-a facut sa cred altceva, este clar ca atacatorul a fost dispus sa-si sacrifice viata", spune Thomas Hegghammer, expert in terorism.

Tarile nordice, ferite de incidente teroriste de asemenea amploare pana acum, s-au mai confruntat cu evenimente extreme. Spre exemplu, in decembrie, un irakian cu rezidenta in Suedia a detonat bomba pe care o avea la curea pe o strada aglomerata din Stockholm. Dat atunci nu au fost victime.

Si in Danemarca, un somalez a fost condamnat la 10 ani de inchisoare dupa ce a incercat sa-l omoare pe un caricaturist care l-a desenat in 2005 pe profetul Mohammed.

Exista si experti care leaga acest eveniment de confruntarile cu Libia. "Este o actiune atat de bine organizata, incat sa ne faca sa acuzam pe oricine inafara de grupurile teroriste islamiste", arata ei. Chiar si Hellestveit spune ca bomba a explodat in apropierea guvernului lucru ce inseamna ca tinta sunt "directiile ideologice ale autoritatilor din Utøya".

Atacul starneste din nou dezbateri privind situatia musulmanilor din Norvegia si din tarile nordice si faptul ca tot mai multi imigreaza aici. Datele autoritatilor arata ca exista peste 200 de imigranti musulmani in Suedia, care fac parte dintr-o retea ce sustine extremisul violent.

Sursa foto: Huffington Post