Medical Group Investment este cel mai mare furnizor din sistemul de sanatate dedicat femeilor si copiilor din Rusia. Kurtser, care este presedintele companiei, controleaza 68% din operatiuni prin firma de investitii Medical Holding, cu bazele in Cipru.

“Nu mi-am imaginat ca se va ajunge la aceste proportii cand am inceput afacerea. Sunt in primul rand doctor”, spune Kurtser.

Acesta a infiintat compania ca spital privat in Moscova, in anul 2006. Astazi, MD Medical detine 13 centre medicale in Rusia si Ucraina, oferind servicii ginecologice, de neonatologie si fertilizare in vitro. Firma genereaza venituri anuale de 117 milioane de dolari.

Potrivit purtatoarei de cuvant a MD Medical, aceasta nu este afectata de criza din Cipru, iar motivul pentru care companiile prefera siguranta din insula are legatura cu taxele mai mici practicate acolo.

Kurtser a fost numit obstreticianul sef al Moscovei in 2003, ca parte a unui program national pentru imbunatatirea sistemului de sanatate dedicat copiilor. Potrivit unui studiu initiat de EastWest Institute, la acea vreme doua treimi dintre nou-nascutii din Rusia veneau pe lume cu probleme de sanatate, iar majoritatea mamelor erau subnutrite. Sub coordonarea lui Kurtser, numarul femeilor care mor la nastere a scazut cu peste 21 de procente.

Serviciile oferite de MD Medical nu sunt insa printre cele mai ieftine. Pentru fiecare nastere se percep 10.000 de dolari, de 12,5 ori salariul mediu din Rusia.

MD Medical Group este unica alternativa la spitalele de stat. Ofera servicii de calitate si oamenii sunt dispusi sa plateasca sume mari de bani pentru asta”, spune Natalia Smirnova, analist in retail la Deutche Bank din Moscova.

Din 2007 pana in 2011, platile catre sistemul de sanatate privat din Rusia s-au dublat, ajungand la 1,5 miliarde de dolari, potrivit companiei de cercetare Frost & Sullivan. Cu toate astea, cheltuielile pe care tara le face in acest sector raman mici in comparatie cu statele vest-europene, iar MD Medical aduce pe lume doar 3 procente din nou-nascutii din Moscova, cea mai importanta piata a sa.