"Decizii ca cele din Cipru nu ar fi fost de imaginat acum cativa ani. Si cel putin in ceea ce ma priveste va garantez ca niciodata nu voi fi adeptul unor astfel de masuri sau nu voi accepta astfel de masuri in Romania", a afirmat seful statului.

El a mai spus ca situatia din Cipru arata ca "adesea putem sa punem sub semnul intrebarii principiile pe care le-am afirmat ani de zile".

Seful statului a mai aratat ca la nivelul UE sunt state care nu mai accepta sa plateasca pentru alte state si ca in curand, peste doi, trei ani, este posibila o revizuire a tratelor UE care sa afirme diferenta intre statele performante si cele neperformante, iar Romania in acest context trebuie sa accelereze procesul de integrare atat in zona euro, cat si in spatiul Schengen, precum si consolidarea statului de drept.

"Ce s-a intamplat in Cipru ne arata ca, adesea, putem sa punem sub semnul intrebarii principii pe care le-am afirmat ani de zile. Mai mult decat atat, ne arata ca structura Uniunii Europene este inca fragila si o Europa cu doua viteze este oricand posibila. De aceea sustin ca accelerarea procesului de integrare in Uniunea Europeana este unul fundamental pentru Romania. O revizuire a tratatelor Uniunii este iminenta. Am convingerea ca in urmatorii doi, trei ani, desi numai ce a intrat in vigoare Tratatul de la Lisabona, in urmatorii doi, trei ani tratatele Uniunii se vor revizui din nou, pentru adaptare la realitati. Si vor fi doua realitati: realitatea statelor performante si realitatea statelor neperformante. De aceea Romania trebuie sa-si fixeze prioritatile de integrare ca fiind cele mai mari prioritati ale ei, si aici vorbesc de consolidarea statului de drept, vorbesc de crearea conditiilor pentru intrare in zona euro si despre intrare in zona Schengen", a mentionat el.

Pe de alta parte, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat, ieri, ca programul de salvare a Ciprului este aproape de o solutia pe care ar fi impus-o economia de piata, considerand ca deponentii cu sume mari intr-o banca cunosc riscurile si negociaza dobanzi mult peste ratele acordate clientelei de retail.