Cum ar putea Germania, Franta si Olanda sa salveze tarile de la periferia zonei euro. BCE indeamna puterile Europei sa cheltuiasca mai mult
Sediul BCE, Frankfurt
Cresterea cheltuielilor in tarile din centrul zonei euro ar putea ajuta economiile mai slabe de la periferia zonei euro, intr-un moment in care dobanda de referinta practicata de Banca Centrala Europeana este la nivelul zero, se arata intr-un raport publicat de BCE, transmite Reuters.
Autorii raportului sustin ca este nevoie de stimulente fiscale in tarile din centrul zonei euro, care sa contracareze efectele reformelor structurale care au redus, temporar, preturile si salariile in tarile de la periferia zonei euro, precum Grecia, Portugalia si Spania.
"O expansiune fiscala in centrul zonei euro ar putea fi benefica la periferie cu conditia ca autoritatea monetara sa nu reactioneze la presiunile inflationiste", sustin economistii Bancii Spaniei, Óscar Arce, Samuel Hurtado si Carlos Thomas.
Potrivit raportului, cheltuielile din tarile aflate in centrul zonei euro, regiune care include Germania, Franta si Olanda, ar duce la stimularea inflatiei in zona euro, reducand astfel, in termeni reali, costul imprumuturilor pentru firme si gospodarii.
Daca dobanzile practicate de BCE raman la nivelul zero in pofida cresterii inflatiei, atunci aceasta situatie ar stimula cererea interna in economiile de la periferia zonei euro precum si exporturile acestora catre tarile din centrul zonei euro, sustin cei trei autori.
Acest raport ar putea da noi argumente presedintelui BCE, Mario Draghi, care de mai multa vreme a facut un apel catre tarile din zona euro sa utilizeze spatiul de manevra de care dispun in domeniul fiscal, in conformitate cu prevederile europene, pentru a accelera ritmul reformelor.
Pana acum apelurile lansate de Mario Draghi nu au avut rezultate, in special in Germania, prima economie europeana, care in prezent prefera sa acumuleze cele mai mari surplusuri bugetare de la reunificarea tarii in 1990, in loc sa cheltuiasca mai mult.
Mai multe despre:
#criza din zona euro#BCE
Pe acelasi subiect: