Chiar daca este a doua luna consecutiv in care zona euro inregistreaza o inflatie pozitiva, dupa patru luni de inflatie zero sau usor negativa, avansul preturilor in zona euro ramane mult sub tinta de 2% a Bancii Centrale Europene.

In cazul Uniunii Europene, rata anuala a inflatiei a inregistrat un avans similar celui din zona euro, de la 0,1% in luna iunie pana la 0,2% in luna iulie.

Cele mai scazute rate anuale ale inflatiei au fost inregistrate in Bulgaria si Croatia (ambele cu o scadere de 1,1%) si Slovacia (minus 0,9%), iar cele mai mari cresteri ale preturile s-au inregistrat in Belgia (2,0%), Suedia (1,1%) si Malta (0,9%).

Potrivit Eurostat, in Romania, rata anuala a inflatiei a urcat in luna iulie la minus 0,3%, de la un nivel de minus 0,7% in luna iunie. Comparativ cu luna iunie 2016, inflatia anuala a scazut in noua state membre UE a ramas stabila in sapte state si a crescut in 12 state, inclusiv in Romania.

Banca Nationala Romaniei (BNR) prognozeaza o inflatie de minus 0,4% pentru finalul acestui an, cu un punct procentual sub estimarea anuntata in luna mai a acestui an, potrivit celui mai recent Raportului trimestrial asupra inflatiei.

Potrivit unui studiu publicat luna trecuta de cercetatorii de la BCE, fara masurile de relaxare cantitativa ale Bancii Centrale Europene, asteptarile inflationiste in zona euro s-ar fi indepartat de tinta oficiala, sporind temerile privind credibilitatea institutiei.

In martie 2015, Banca Centrala Europeana a demarat mult-asteptatul program de relaxare cantitativa, in valoare de 1.100 miliarde de euro (1.200 miliarde de dolari), iar luna trecuta a inceput achizitiile de obligatiuni emise de companii, in dorinta de a stimula cresterea economiei zonei euro.

"Programul extins de relaxare cantitativa s-a dovedit a fi important in prevenirea unei potentiale de-ancorari a asteptarilor inflationiste. In schimb, masurile de relaxare cantitativa sunt vitale pentru a preveni o perioada prelungita de inflatie scazuta", au apreciat economistii Guenter Coenen si Sebastian Schmidt.

Raportul analizeaza scenariul in care BCE nu ar fi implementat la inceputul lui 2015 achizitiile de active, ceea ce ar fi dus la pierderea increderii consumatorilor si companiilor in capacitatea acesteia de a mentine tinta de inflatie. Ca urmare, incetinirea cresterii preturilor si a salariilor s-ar fi accentuat si BCE nu ar fi reusit sa contracareze aceste evolutii, deoarece rata inflatiei era aproape de zero.

Banca Centrala Europeana mizeaza pe o crestere a preturilor de sub 2%, insa inflatia in zona euro a fost sub aceasta tinta inca de la inceputul lui 2013, iar anul trecut a coborat chiar si in teritoriu negativ, in conditiile in care pretul la petrol s-a redus semnificativ.