Vanzarea de obligatiuni a atras oferte de 2,75 miliarde de euro, sub pragul de trei miliarde de euro, iar licitatia poate fi catalogata ca un "esec tehnic", al doilea pentru Germania in doua saptamani.

Rezultatul slab reflecta situatia de la licitatia din 11 aprilie, cand guvernul german a lansat obligatiuni pe zece ani, si subliniaza modul in care cererea puternica pentru obligatiunile germane, considerate foarte sigure, a impins randamentele atat de jos, incat unii investitori sunt reticenti sa mai cumpere.

"Este un avertisment ca duci randamentele prea jos si pur si simplu nu mai exista dobanda", a afirmat Marc Ostwald, analist la Monument Securities din Londra.

Criza datoriilor din zona euro s-a reluat in ultimele saptamani, ca urmare a amplificarii temerilor privind finantele publice ale Spaniei, si a determinat o noua reorientare a investitorilor catre siguranta oferita de obligatiunile emise de Berlin.

Statul german a acceptat miercuri vanzarea de obligatiuni in valoare de 2,41 miliarde de euro, la un randament mediu de 2,41%, iar autoritatile au ramas cu usor peste 20% din emisiune pentru vanzarea ulterioara pe piata secundara.

Agentia pentru administrarea datoriei din Germania a explicat, intr-un comunicat, ca rezultatul reflecta "un climat foarte volatil si nesigur in piata", iar capacitatea de absorbtie de noi obligatiuni pe termen lung este limitata.

Multi analisti au anticipat ca rata scazuta de 2,5% pentru obligatiunile cu maturitate in 2044 va face dificila vanzarea acestora. Contractele futures pentru obligatiunile germane au scazut dupa anuntarea rezultatelor licitatiei, insa efectul a fost de scurta durata. In aprilie anul trecut, obligatiunile germane pe 30 de ani aveau un randament de 4%.