Operatiunea de preschimbare a obligatiunilor vechi cu unele noi a inceput in aceasta dimineata si a vizat doar portofoliul de obligatiuni de 177 miliarde de euro. 

Noile obligatiuni elene au debutat luni pe pietele financiare la un pret cu un discount major fata de valoarea nominala, indicand ca investitorii au deja asteptari pesimiste in legatura cu finantele statului elen, scrie Wall Street Journal.  Potrivit Tradeweb, noile obligatiuni sunt cotate la 22-26% din valoarea nominala. 

In cadrul celei mai mari restructurari de datorie suverana din istorie, creditorii privati au acceptat pierderi de 53,5% din valoarea nominala a obligatiunilor. Daca sunt luate insa in calcul si dobanzile neincasate pentru obligatiunile preschimbate, precum si costurile prelungirii scadentei, pierderile reale se ridica la 74%. 

Pentru obligatiuni vechi de 100 de euro, investitorii primesc noi titluri elene de 31,5 euro si obligatiuni in valoare de 15 euro ale Fondului European de Stabilitate Financiara, cu maturitate in doi ani. Investitorii pierd astfel 53,5% din valoarea nominala.

Noile obligatiuni elene vor avea maturiati de 11-30 de ani, cu scadente in perioada 2023-2042, scrie Mediafax.