Randamentul obligatiunilor Spaniei pe termen de 10 ani a urcat cu aproape 0,2 puncte procentuale, la 5,94%, dupa ce ministrul Economiei, Luis de Guindos, nu a exclus posibilitatea unui program international de sprijin. De asemenea, guvernatorul bancii centrale, Miguel Angel Fernandez Ordonez, a avertizat ca bancile spaniole ar putea avea nevoie de capital suplimentar, daca economia va evolua sub asteptari, transmite Bloomberg

Premierul Mariano Rajoy a anuntat in mod neasteptat, luni, un nou set de masuri de reducere a cheltuielilor, cu 10 miliarde de euro, la mai putin de doua saptamani dupa ce a prezentat cel mai auster buget din ultimele trei decenii. 

"Exista temeri tot mai mari ca economia spaniola este prinsa intr-o situatie fara iesire. Slabiciunea finantelor guvernamentale, fragilitatea bancilor si temerile referitoare la amploarea recesiunii se alimenteaza unele pe altele", a declarat Nicholas Spiro, director operational la compania Spiro Sovereign Strategy in Londra. 

Costul imprumuturilor Spaniei pe termen de 10 ani a urcat cu un punct procentual dupa 2 martie, cand Rajoy a anuntat ca Spania va rata tinta initiala a deficitului bugetar, de 4,4%, stabilita cu Uniunea Europeana, dupa ce a depasit obiectivul pentru 2011. 

Ulterior, Spania a convenit cu Comisia Europeana o tinta a deficitului bugetar de 5,3%, iar obiectivul pentru 2013 a fost mentinut la 3%. 

Guvernul anticipeaza ca datoria publica a Spaniei va creste in acest an la nivelul record de 79,8% din PIB, chiar daca intentioneaza sa reduca deficitul bugetar cu 3,2 puncte procentuale, in decurs de un an.