Zeci de mii de portughezi, greci sai irlandezi si-au parasit tarile de bastina in acest an, majoritatea dintre ei cautand un trai mai bun in emisfera sudica. Acelasi lucru s-a intamplat si cu Spania si Italia, tari care altadata erau pamantul fagaduintei pentru imigtantii din estul Europei sau din Asia si Africa.

Reporterii de la The Guardian au vorbit cu zeci de europeni care au emigrat sau care intentioneza sa o faca in scurt timp. Povestile lor au scos la iveala rute ale imigratiei dintre cele mai surprinzatoare: de la Lisabona la Luanda (capital Angolei), de la Dublin la Perth sau de la Barcelona la Buenos Aires.

In acest an, 2.500 de greci s-au mutat in Australia si alti 40.000 si-au exprimat intentia de a se muta catre sud. Biroul de statistica din Irlanda estimeaza, pe de alta parte, ca 50.000 de irlandezi au parasit deja tara in acest an, majoritatea indreptandu-se catre Australia si Statele Unite.

Rapoartele Ministerului de Externe de la Lisabona arata ca 10.000 de cetateni au parasit Portugalia pentru o tara bogata in resurse de petrol – Angola. La 31 octombrie, aproape 100.000 de portughezi erau inregistrati la consulatele din Luanda si Benguela, dublu fata de 2005. Portughezii emigreaza si in fostele colonii, ca Mozambique sau Brazilia.

Gonçalo Pires, un grafician care a parasit Lisabona pentru Rio de Janeiro, spune: “In Portugalia atmosfera este trista si nu exista niciun viitor. Aici, din contra, sunt o multime de oportunitati de angajare sau de afaceri.”

Joy Drosis, care a parasit Grecia pentru Australia, are cam aceleasi motive: “Trebuia sa fac ceva. Daca ramaneam in Grecia eram condamnata. Am noroc pentru ca stiu limba, multi greci nu o cunosc”, a povestit ea.

In Irlanda, 14,5% din populatie a ramas fara loc de munca, dupa 2008, cand piata imobiliara s-a prabusit. Anul trecut, 40.200 de irlandezi care detineau pasaport plecasera din tara, la care se adauga inca 27.700 de persoane, cu un an inainte. Potrivit statisticilor oficiale, irlandezii contituie cel mai mare grup de imigranti europeni, peste jumatate dintre cei care parasesc continentul provenind din aceasta tara.

Imigrantii pornesc motoarele economiei globale. Statele bogate ar trebui sa-i astepte cu bratele deschise

CE: Romanii sunt cel mai mare grup de straini care traiesc intr-un alt stat UE si au contribuit cu 0,3% la PIB-ul comunitar