Astfel, Camera inferioara a Parlamentului Elvetian a lansat o motiune, votata cu 96 de voturi pentru si 59 impotriva, in care a cerut masuri mai aspre in privinta imigratiei.

Ministrul Justitiei, Simonetta Sommaruga, a criticat motiunea lansata de Camera inferioara a Parlamentului, precizand ca Elvetia poate impune masuri de ordin calitativ in cazul cetatenilor UE, dar restrictiile cantitative nu sunt posibile decat pentru bulgari si romani.

Imigratia este tot mai ridicata in Elvetia, si asta din cauza liberei circulatii a  Uniunii Europene. Aceasta situatie duce la cresterea numarului de locuinte, dar si la o presiune puternica asupra infrastructurilor.

Dreapta elvetiana considera problema imigratia ca fiind „deosebita”, in special atunci cand este vorba de regrupare familiala. Ea sustine ca persoanele care imigreaza in Elvetia impreuna cu rudele, au tendinta de a nu se integra suficient, incalca legile mai mult decat majoritatea si se folosesc de in mod excesiv de beneficiile sociale.

In ceea ce priveste tabara de stanga, aceasta s-a opus inaspririi masurilor. Sanatatea economiei Elvetiei depinde destul de mult de imigratie, potrivit acesteia.

O masura asemanatoare intentioneaza sa ia si Olanda. Ministrul pentru Afaceri Sociale, Henk Kamp propune ca incepand cu 1 iulie, cetatenii din afara Uniunii Europene sa primeasca permise de munca in Olanda doar in cazuri exceptionale. Iar in aceasta categorie intra romanii si bulgarii.

Kamp spune despre cetatenii din afara Uniunii Europene: "Nu stiu de ce ar trebui sa ii primim. Mai intai, contribuie la cresterea somajului in Olanda, iar apoi ar trebui sa privim in cadrul UE, si apoi in afara Uniunii".

Insa Kamp intelege prin „afara UE” inclusiv Romania si Bulgaria, care au aderat la Uniune in 2007, dar pentru care piata muncii din Olanda nu este deschisa.