Creditorii Greciei, dispusi sa riste intrarea tarii in incapacitate de plata
Grecia
Creditorii Greciei ar putea fi dispusi sa riste intrarea tarii in default (incapacitate de plata) in mod planificat si controlat, pentru a rezolva criza datoriilor de stat, sustine directorul general al International Institute of Finance (IIF), Charles Dallara, citat de Bloomberg.
"Unele agentii de rating au ajuns la concluzii care implica default selectiv. Nu cred ca o perioada temporara de default selectiv este neaparat cel mai rau lucru care s-ar putea intampla", a afirmat Dallara intr-un interviu pentru Bloomberg Television.
Comentariile lui Dallara contrasteaza cu opozitia vehementa a Bancii Centrale Europene (BCE), Uniunii Europene si chiar a Greciei fata de posibilitatea intrarii statului in default.
Pozitia IIF capata si mai multa greutate in contextul redeschiderii, de catre Germania, a discutiei privind un posibil bond swap care sa prelungeasca maturitatea obligatiunilor de stat grecesti.
Nemtii renuntasera cu doua saptamani in urma la aceasta propunere, dupa ce a fost respinsa categoric de BCE. Dallara a participat ieri la Paris la o intalnire cu reprezentantii a 20 de banci si companii de asigurari, unde s-au discutat mai multe propuneri privind rostogolirea datoriilor ajunse la scadenta ale Greciei in noi titluri.
Saptamana trecuta, bancile franceze propuneau un plan de rostogolire a 70% din datoriile Greciei, care vor ajunge la scadenta pana la mijlocul anului 2014 in noi obligatiuni, pe o perioada de 30 de ani, emise de guvernul elen si garantate de statele cu rating AAA din zona euro. Agentia de evaluare S&P a avertizat la inceputul acestei saptamani ca planurile propuse de Franta in vederea rostogolirii datoriilor Greciei ar conduce la declararea default-ului selectiv.
Moody's a retrogradat ulterior ratingul Portugaliei in categoria "junk", determinand cresterea semnificativa a randamentelor obligatiunilor statelor de la periferia zonei euro.
Pozitia dura a agentiilor de rating nu a determinat Germania sa dea inapoi, Berlinul cerand in continuare ca investitorii privati sa-si asume o buna parte din povara ajutorului financiar extern de care are nevoie Grecia.
"Piata a considerat inca de la inceput ca uitarea unor datorii va fi inevitabila, iar acum speram ca orice restructurare, indiferent cum se va numi, sa nu conduca la contagiune si la o prabusire globala a pietelor financiare. Situatia arata tot mai mult ca un default adevarat", sustine Chris Rupkey, economist sef la Bank of Tokyo - Mitsubishi UFJ din New York.
Ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schaeuble, spunea, ieri, la Berlin ca exista "multe argumente in favoarea alternativelor" la propunerea bancilor franceze, deoarece a devenit clar ca agentiile de rating vor declara default daca va fi aplicat un astfel de plan.
Uniunea Europeana, Banca Centrala Europeana si guvernul elen vor sa evite cu orice pret intrarea Greciei in incapacitate de plata, chiar si pe termen scurt. "Mentinem obiectivul nostru si continuam sa colaboram cu sectorul privat si cu partenerii din Eurogroup pentru o schema de implicare a creditorilor privati care sa contribuie semnificativ la noul program (de finantare externa - n.r.) al Greciei, evitand un default selectiv", a spus purtatorul de cuvant al UE pe probleme economice, Amadeo Altafaj.
Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a avertizat in luna iunie ca impunerea unei participari obligatorii a sectorului privat la noul pachet de bailout al Greciei ar fi "o greseala enorma" pentru zona euro.
BCE a indicat insa ca ar putea accepta un plan care sa presupuna implicarea voluntara a sectorului privat, insa Trichet a afirmat ca banca centrala a zonei euro nu este dispusa sa rostogoleasca propriile creante grecesti in obligatiuni cu maturitate mai indelungata.
Davod Owen, director general al Jefferies International Londra, a spus ca investitorii pariaza ca Trichet va continua masurile de sustinere a bancilor elene indiferent de ratingul de credit al Greciei.
"BCE poate face scandal dar trebuie sa continue sa pompeze lichiditate, sau sectorul bancar grecesc se va prabusi si ne vom confrunta cu contagiune. Trichet nu va dori sa fie tinut minte ca unul dintre cei care au contribuit la un dezastru absolut, deci nu este o amenintare credibila, cel putin asa vad pietele situatia", a afirmat acesta.
Bancile care au participat la discutiile de la Paris pe tema crizei din Grecia au aratat ca orice solutie trebuie sa castige sprijinul autoritatilor europene inainte de a fi aplicata.
Dallara, reprezentantul IIF, spune ca un program voluntar care sa includa banci, companii de asigurari si alti detinatori de obligatiuni trebuie sa fie acompaniat de alte masuri, precum un program de rascumparare de obligatiuni, care sa reduca datoriile Greciei.
IIF este cel mai mare grup international de lobby al institutiilor financiare, cu peste 420 de banci si companii membre, din 70 de tari. Printre membrii organizatiei se regasesc multe dintre cele mai mari banci si institutii financiare din lume.
Pe acelasi subiect: