Randamentul titlurilor spaniole la 5 ani a coborat vineri dimineata la 1,78%, plasandu-se pentru prima data in ultimii 7 ani sub costul obligatiunilor guvernamentale americane cu maturitate similara, potrivit The Guardian. 

Spania a atras joi din piete finantare de 5,6 miliarde euro prin plasamente de obligatiuni cu maturitatea la 5, 10 si 15 ani, depasind suma vizata initial, de 4,5-5,5 miliarde euro, transmite Reuters, citata de Mediafax.

Emisiunile pe 5 si 15 ani au fost efectuate la cele mai reduse costuri inregistrate vreodata, de 1,87%, respectiv 3,55%, in timp ce randamentul titlurilor pe 10 ani vandute joi de Trezoreria spaniola reprezinta cel mai redus nivel din ultimii 9 ani, de 3,3%.  Cele trei operatiuni au fost suprasubscrise de 1,7-2,2 ori. 

Guvernul spaniol a anuntat ca vrea sa profite de costurile de finantare scazute pentru a devansa planurile de finantare si a prelungi maturitatea medie a datoriei de stat prin noi emisiuni de titluri pe termen lung.

Preturile de consum din a patra mare economie a zonei euro au scazut in martie cu 0,2%, inregistrand primul declin din ultimii patru ani si jumatate, dupa o crestere modesta de 0,1% in februarie, alimentand temerile privind dezvoltarea unei spirale deflationiste in zona euro. 

Inflatia din zona euro a incetinit in luna martie la 0,5%, minimul ultimilor patru ani, cu mult sub tinta pe termen mediu de 2% asumata de Banca Centrala Europeana. 

BCE a mentinut joi dobanda de politica monetara la 0,25%, nivel minim istoric, in pofida evolutiei inflatiei cu mult sub tinta de stabilitate a bancii. Institutia a avertizat asupra riscului de deflatie si a indicat ca este pregatita sa actioneze printr-o noua reducere a dobanzii cheie.  Totodata, BCE a sugerat ca ia in calcul instituirea unei rate negative la depozite, pentru a incuraja bancile sa crediteze, si ca este dispusa sa inceapa un program de relaxare cantitativa - cresterea lichiditatii prin achizitii de obligatiuni din piata, masura care aminteste de strategia Rezervei Federale a SUA in anii de criza.