Guvernul de la Madrid a fost nevoit sa ceara ajutorul altor state din zoana euro pentru a obtine fondurile necesare consolidarii sectorului bancar, afectat puternic in timnpul crizei financiare de prabusirea sectorului imobiliar.

UBS, Deutsche Bank si Morgan Stanley vand pachetul de actiuni in numele Banco Financiero y de Ahorros, grupul parinte al Bankia, preluat integral de statul spaniol prin intermediul fondului de sprijinire a bancilor cu probleme, potrivit unui document transmis de UBS bursei din Madrid.

La cotatia din inchiderea sedintei burseiere de joi, de 1,58 euro pe titlu, pachetul de actiuni de 7,5% ar valora 1,36 miliarde de euro.

Actiunile au fost oferite investitorilor in intervalul de pret 1,5-1,55 euro, au declarat doua surse apropiate situatiei. Cererea este suficienta pentru achizitia intregului pachet de actiuni, au spus sursele.

Pierderile inregistrate de Bankia din cauza expunerii pe sectorul imobiliar au fortat Spania sa ceara finantare de 41 de miliarde de euro de la statele zonei euro in 2012, in contextul ingrijorarii investitorilor ca o interventie pentru salvarea sectorului bancar ar coplesi guvernul de la Madrid.

Bankia, recapitalizata cu fonduri de stat de 22,4 miliarde de euro, a raportat pentru anul trecut profit de 818 milioane de euro, dupa o pierdere de 21,2 miliarde de euro in 2012. Actiunile au crescut cu 28% in acest an, iar la cotatia actuala valoarea bancii este de 18,2 miliarde de euro.