• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Proteste de amploare, in Spania, impotriva austeritatii

Proteste de amploare, in Spania, impotriva austeritatii

Zeci de mii de persoane au defilat joi, la apelul sindicatelor, la Madrid si in aproximativ 50 de orase din Spania, cu o zi inainte de desfasurarea unei manifestatii europene, la Bruxelles, impotriva austeritatii si pentru o Europa sociala, scrie AFP.

Mii de manifestanti au defilat la apelul a aproximativ o suta de organizatii si al celor doua principale sindicate, UGT si CCOO, in spatele unei pancarte potrivit careia "politicile de austeritate trebuie sa inceteze".
 
Instalati la putere la sfarsitul anului 2011, conservatorii Guvernului lui Mariano Rajoy s-au angajat, sub presiunea partenerilor europeni, intr-o lupta pentru reducerea deficitului tarii, odata cu anuntarea, in 2012, a unor masuri de austeritate de 150 de miliarde de euro pe trei ani.
 
Aceste masuri prevad taieri in bugetele destinate sanatatii si educatiei, cresterea TVA-ului si chiar inghetarea salariilor, care, in opinia a numeroase persoane, au cauzat "o pierdere brusca a puterii de cumparare", a afirmat Maria Cruz Otero, o pensionara de 67 de ani.
 
Spania, care a fost nevoita sa primeasca un ajutor european de peste 40 de miliarde de euro pentru bancile sale, a inregistrat o crestere timida in al treilea trimestru al anului 2013 (+0,2%).
 
Guvernul prevede de-acum cresteri ale PIB-ului cu 1% in 2014 si 1,5% in 2015, considerate totusi insuficiente de catre numerosi experti. Banca Spaniei anticipeaza o scadere a ratei somajului la 25% in 2014, apoi la 23,8% in 2015.

4 aprilie 2014 07:25
Modifică setările cookies