Procurorii il acuza pe Tapie de uneltire in vederea comiterii unei fraude, in legatura cu suma de 420 milioane euro castigata de acesta de la guvernul francez in anul 2008, in urma judecarii unei dispute intre el si stat intr-o comisie de arbitraj, potrivit Wall Street Journal (WSJ), preluat de Mediafax.

In anul 2007, in timpul mandatului lui Sarkozy, ministerul francez al Finantelor, condus la acea vreme de Christine Lagarde, a optat pentru solutionarea litigiului intr-o comisie de arbitraj, si nu in instantele judecatoresti.

Un an mai tarziu, comisia i-a dat castig de cauza lui Tapie, cazul fiind contestat vehement de parlamentarii Partidului Socialist, aflati la acea vreme in opozitie.

Tapie (70 de ani) a fost retinut marti si interogat timp de patru zile intr-un spital aflat in apropierea Catedralei Notre Dame. Omul de afaceri respinge acuzatiile.

Anchetatorii incearca sa determine daca Tapie a intrat in contact cu unul dintre membrii comisiei de arbitraj inainte de luarea deciziei, potrivit unei surse apropiate situatiei, citata de WSJ.

Cazul este cunoscut in Franta drept "Afacerea Tapie" si a inceput dupa ce parlamentarii socialisti au sustinut ca, in urma judecarii litigiului in comisia de arbitraj, Tapie a avut un castig mult mai mare decat ar fi obtinut intr-o instanta judecatoreasca.

Socialistii sustin ca solutia acceptata atunci de guvern a reprezentat o forma de recunostinta pentru sprijinul acordat de Tapie campaniei electorale a lui Nicolas Sarkozy pentru alegerile din 2007, castigate de candidatul de dreapta.

Sarkozy a afirmat ca nu a transmis nicio instructiune ministerului Finantelor referitor la cazul Tapie. Omul de afaceri a declarat in repetate randuri ca acuzatiile aduse de parlamentarii socialisti sunt neintemeiat si sustine ca ar fi obtinut un castig mai mare in justitie.

Presedintele grupului France Telecom, Stephane Richard, a fost retinut in luna iunie in legatura cu dosarul Tapie. Richard era sef de cabinet la Ministerul Finantelor in momentul deciziei de a solutiona litigiul dintre omul de afaceri si guvern intr-o comisie de arbitraj. Richard a negat orice neregula.

Directorul executiv al FMI, Christine Lagarde, ministru al Finantelor la momentul deciziei controversate, a fost audiata intr-o ancheta paralela si are calitatea de martor in Afacerea Tapie. Lagarde nu a fost pusa sub acuzare.

Tapie, apropiat al fostului presedinte Sarkozy si fost proprietar al clubului Olympique Marseille, este o personalitate controversata in Franta. Litigiul dintre omul de afaceri si statul francez se refera la o tranzactie care a avut loc in 1993, cand Tapie a vandut catre banca de stat Credit Lyonnais participatia pe care o detinea la producatorul german de imbracaminte si echipamente sportive Adidas.

Mai tarziu, banca a vandut pachetul cu un profit semnificativ, iar Tapie a inceput o actiune in justitie sustinand ca a fost fraudat.

Credit Lyonnais, una dintre cele mai vechi banci franceze, a disparut in 2003, fiind absorbita de grupul Credit Agricole.

Tapie a fost inchis timp de aproximativ sase luni in 1997 pentru complicitate la fapte de coruptie in legatura cu aranjarea unui meci de fotbal in 1993.