"Nu a avut loc o inculpare", a insistat avocatul sau, Me Thierry Herzog, care se afla alaturi de clientul sau la iesirea din Palatul de Justitie, si nu dorit sa faca alte comentarii cu privire la circumstantele audierii.

Statutul de "martor asistat" este un statut intermediar intre cel de simplu martor si cel de inculpat si va permite avocatului lui Sarkozy sa continue sa aiba acces la dosar. Instituit in 1987 pentru a evita rusinea fostei inculpari, acesta presupune ca persoana vizata va fi supusa urmaririi penale.

Fostul presedinte francez, sosit de dimineata la palatul de justitie din Bordeaux, a fost convocat initial cu scopul de a fi inculpat pentru "abuz de incredere" in cadrul "dosarului Bettencourt", care poarta numele mostenitoarei gigantului mondial in domeniul produselor cosmetice L'Oréal, Liliane Bettencourt, in varsta de 90 de ani, cea mai bogata persoana din Franta.

Aceasta ipoteza a fost formulata de catre fostul contabil al lui Bettencourt, care a declarat politiei, in iulie 2010, ca acestui om de incredere al lui Bettencourt, Patrice de Maistre, i s-a cerut, la inceputul lui 2007, suma de 150.000 de euro in numerar. La vremea respectiva, el a oferit asigurari ca, potrivit acesteia, vrea sa ofere banii lui Eric Woerth, care in acea perioada detinea functia de trezorier al campaniei lui Nicolas Sarkozy.