Comisia Europeana va reprezenta tarile membre in renegocierea South Stream cu Rusia
Comisia Europeana va reprezenta tarile membre participante la proiectul South Strem in renegocierea acordurilor cu Rusia in conformitate cu reglementarile comunitare, comisarul pentru Energie Guenther Oettinger urmand sa mearga la Moscova luna viitoare, relateaza Novinite.
"Am primit mandat din partea statelor membre sa negociem in numele lor cu partenerii rusi", a declarat Oettinger dupa o intalnire cu ministrii Energiei din UE, la Bruxelles.
Oettinger a aratat ca va negocia in numele Bulgariei, Croatiei, Ungariei, Sloveniei, Austriei, Greciei precum si al Serbiei, tara care aplica legislatia UE in sectorul energiei.
Potrivit Comisiei Europene, acordurile interguvernamentale intre Rusia si tarile de tranzit incalca mai multe reguli europene. De exemplu, Gazprom va fi in cadrul proiectului atat producator cat si distribuitor de gaz, fapt ce contravine cu regula UE de separare a celor doua activitati, pentru incurajarea concurentei.
Totodata, South Stream urmeaza sa transporte doar gaze rusesti, in timp ce UE cere ca astfel de proiecte sa fie deschise si altor companii.
Comisia critica si cum vor fi stabilite tarifele, sustinand ca potrivit legislatiei UE acest rol trebuie sa revina unui manager independent si nu Gazprom.
Potrivit unor surse din cadrul CE, citate de portalul Vocea Rusiei, nu este clar in ce masura va putea Oettinger sa negocieze in numele tarilor membre sau daca va fi insotit de reprezentanti ai acestora.
Constructia conductei a inceput deja in Rusia, Bulgaria si Serbia, iar Comisia nu poate sa opreasca acest proces, a declarat un purtator de cuvant saptamana trecuta, precizand ca legislatia UE va fi incalcata atunci cand vor incepe livrarile de gaze.
Comisarul Oettinger a dat asigurari, joi, ca Executivul UE nu se opune proiectului South Stream, pe care il considera o contributie importanta la reteaua energetica pan-europeana.
"Cu toate acestea, dorim sa garantam ca regulile UE in domeniul mediului, pietei unice si energiei vor fi respectate", a spus oficialul.
Comentand disputa legata de compatibilitatea proiectului cu legislatia europeana, Oettinger a respins acuzatiile ca CE a fost mai binevoitoare cu un alt proiect de gaze, Nord Stream. El a explicat ca pentru Nord Stream a fost solicitata exceptarea temporara de la prevederile legii Third Energy Package, ceea ce nu este cazul pentru South Stream.
Third Energy Package reglementeaza piata gazelor si a electricitatii din UE. Legea prevede in principal separarea productiei de energie de distributie si infiintarea unei autoritati nationale de reglementare in fiecare stat membru, precum si a unei agentii pentru cooperarea autoritatilor de reglementare in energie.
Relatiile dintre UE si Rusia sunt tensionate in urma deciziei de luna trecuta a Ucrainei de a amana semnarea acordului de liber schimb cu Uniunea.
Gazoductul South Stream va livra gaze naturale rusesti catre Austria, tranzitand Marea Neagra, Bulgaria, Serbia si Ungaria.
Proiectul este dezvoltat de Gazprom si grupul italian Eni. Italia este unul dintre principalii clienti ai gazelor rusesti, importand anul trecut de la Gazprom 15,1 miliarde metri cubi de gaze, usor peste consumul anual al Romaniei.
Pentru Gazprom, proiectul South Stream are rolul de a diversifica rutele de export catre Europa. In prezent, cea mai mare parte din gazul rusesc vandut in Europa trece prin Ucraina. Disputele dintre Kiev si Moscova privind pretul gazelor si tarifele de transport au afectat de mai multe ori livrarile de gaze catre Europa, cel mai recent la inceputul anului 2009.
Actionarii South Stream sunt Gazprom (50%), Eni (20%), Wintershall Holding din Germania si EDF din Franta (15% fiecare).
Gazoductul va avea o capacitate de 63 miliarde metri cubi pe an si ar urma sa intre in exploatare in 2015.
Pe acelasi subiect: