Basescu: Am informat CE ca Romania va redefini politica energetica dupa esecul Nabucco. E o copilarie sa vrem acum in South Stream
Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, ca a informat Consiliul European ca Romania isi va redefini politica energetica dupa esecul Nabucco si va avea in vedere exploatarea propriilor sale resurse fara sa mai astepte aprobari externe.
"Bineinteles, am informat Consiliul European ca Romania isi va redefini politica energetica plecand de la propriile sale resurse si fara a astepta aprobarea nimanui. Fara a intra in detalii, va pot spune ca optiunea mea acum este fara niciun fel de dubii ca Romania are obligatia sa accelereze procesele de evaluare si sa treaca la exploatarea gazelor de sist si sa evalueze si sa treaca la exploatarea gazelor si titeiului deja confirmate in Marea Neagra", a declarat Basescu, la Bruxelles, dupa reuniunea Consiliului European, potrivit Mediafax.
Seful statului a aratat ca o alta sursa alternativa pentru Romania este reluarea exploatarii cu tehnologii moderne a zacamintelor petroliere proprii abandonate in prezent dupa exploatarea in trecut, dar care nu a depasit circa o treime din resursa.
In maximum patru ani ar putea incepe exploatarea in Marea Neagra
Presedintele Basescu a aratat ca tara noastra nu are tehnologiile necesare forarii la mare adancime in Marea Neagra si pentru gazele de sist si trebuie sa se bazeze pe companiile straine, insa are si atributul de a stabili regulile privind redeventele si tranzitul resurselor extrase.
"Eu cred ca, daca raspundem ofertelor care sunt, Romania poate in maximum patru ani sa inceapa exploatarea in Marea Neagra, dar si a gazelor de sist (...). Si ma gandesc eu ca, daca vom fi decisivi in actiunea guvernamentala si a institutiilor statului, putem avea pentru romani gaze cu 50% mai ieftine, gazele de sist, inainte sa fi fost gata Nabucco si sa avem gaze din Marea Neagra la un pret rezonabil tot inainte sa fi avut posibilitatea sa primim gaze prin conducta Nabucco", a apreciat el.
Basescu a subliniat ca in privinta gazelor de sist trebuie explicat romanilor ca tehnologiile au evoluat foarte mult in ultima perioada. "In momentul de fata trebuie sa explicam ca, in privinta exploatarii gazelor de sist, ele au evoluat foarte mult fata de imaginile pe care le mai vedem in America de la inceputul utilizarii gazului de sist. (...) Sigur, aici trebuie grija. Si nu suspectez ca ar fi companii care nu ar veni cu ultimele tehnologii, fie ca vorbim de exploatare si explorare in Marea Neagra, fie ca vorbim de gazele de sist, dar trebuie sa ne asumam. Eu stiu ca starnesc o furtuna spunand acest lucru, dar in acelasi timp sunt seful statului si trebuie sa imi asum si sa le spun romanilor ce trebuie facut", a afirmat el.
„E o copilarie ideea ca acum vrem si noi in South Stream”
Presedintele Traian Basescu a spus, pe de alta parte, ca este "o copilarie" ideea ca si Romania sa fie inclusa, dupa esecul Nabucco, in proiectul gazoductului South Stream al operatorului rus Gazprom, obiectivul tarii noastre fiind sa isi diversifice sursele de aprovizionare cu gaze deja existente.
"Am vazut idei de genul ca nu are nimic, acum vrem si noi in South Stream. E o copilarie, obiectivul Romaniei este sa isi diversifice sursele de aprovizionare", a afirmat Basescu.
El a subliniat ca "South Stream este mentinerea sursei de aprovizionare". De asemenea, Basescu a afirmat ca "Romania nu vrea sa ramana dependenta de un singur furnizor".
Reprezentantii Guvernului din Kahazstan au propus partii romane o formula in care sa asigure livrarea de gaz kazah prin extensia din Bulgaria spre Romania a gazoductului care va fi construit in cadrul proiectului South Stream.
Mai multe scenarii, dupa esuarea proiectului Nabucco
Romania analizeaza, dupa ce OMV a anuntat ca proiectul Nabucco a esuat, diverse scenarii privind perspectivele resurselor interne de gaze naturale si conectarea la piata regionala de profil, iar gazele din Marea Neagra si cele de sist au potentialul de a creste independenta energetica nationala.
"In acest moment, autoritatile romane au in derulare o analiza complexa a situatiei energetice la nivel national si regional, pornind de la diversele scenarii privind dezvoltarea Coridorului Sudic de gaze. Se au in vedere atat perspectivele resurselor interne de gaze cat si conectarea Romaniei la piata regionala de gaze. Optiunile vizate de Romania (exploatarea rezervelor de hidrocarburi din platoul continental maritim, gazele naturale din sisturi) au potentialul de a creste si mai mult independenta energetica a tarii noastre", se arata intr-un comunicat transmis miercuri de Departamentul Energiei din Ministerul Economiei.
Actionarii consortiului Nabucco sunt OMV (Austria), Transgaz Medias (Romania), BEH (Bulgaria), MOL (Ungaria), BOTAS (Turcia) si GDF Suez (Franta).
OMV, liderul al consortiului Nabucco, a anuntat miercuri ca grupul de companii care exploateaza zacamantul de gaze Sah Deniz din Azerbaijan, nu a selectat Nabucco Vest ca ruta de transport al gazelor naturale catre Europa. Anuntul este echivalent cu esecul proiectului, din moment ce consortiul de la Sah Deniz era singurul furnizor de gaze implicat in discutii cu partenerii Nabucco.
Consortiul care dezvolta exploatarea gazeifera de la Sah Deniz, din Marea Caspica, a confirmat selectarea gazoductului Trans-Adriatic Pipeline (TAP) ca ruta de export catre Europa, in defavoarea proiectului Nabucco, la care este parte si Romania. "Cosortiul Sah Deniz anunta ca a selectat TAP pentru livrarea de gaze de la proiectul Sah Deniz, etapa a doua, catre clientii din Grecia, Italia si Europa de Sud-Est", se arata intr-un comunicat transmis vineri de grupul britanic BP, liderul consortiului Sah Deniz.
Pe de alta parte, OMV Petrom si ExxonMobil au anuntat, anul trecut, ca au facut o descoperire semnificativa de gaze intr-un perimetru din Marea Neagra, estimarile preliminare plasand zacamantul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivaleaza cu de 3-6 ori consumul anual al Romaniei.
Pe acelasi subiect: