"Gazprom ar putea finanta constructia South Stream atat pentru tronsonul rusesc, cat si pentru cel bulgaresc", a spus sursa citata.

Ministrul bulgar al Economiei, Energiei si Turismului, Delian Dobrev, a declarat in aceasta saptamana ca autoritatile de la Sofia ar putea sa nu semneze un acord pentru South Stream pana la un termen limita din noiembrie, din cauza unor solicitari din partea Rusiei legate de modelul financiar al proiectului, inainte de a conveni un discount de 11,1% din pretul gazelor, pentru acest an.

Sursa a precizat ca dificultatile au aparut din cauza faptului ca Bulgaria nu are fonduri suficiente pentru finantarea contributiei sale la proiect. Decizia finala de investitii in proiectul South Stream trebuie luata pana in noiembrie.

Conducta South Stream urmeaza sa transporte pana la 63 de miliarde de de metri cubi de gaze pe an in Europa Centrala si de Sud, diversificand rutele gazelor rusesti in afara celor ucrainene.

Lucrarile de contructie sunt programate sa inceapa in luna decembrie a acestui an, iar gazoductul ar urma sa devina functional in 2015.

Actionarii principali ai South Stream sunt Gazprom, cu o participatie de 50%, Eni (Italia) cu 20% si Wintershall Holding (Germania) si EDF (Franta), cu cate 15%.