In comunicatul oficial privind participarea presedintelui Hu Iintao la summit-ul G20 de joi si vineri de la Cannes, Yang nu a facut niciun comentariu privind cresterea investitiilor Chinei in Europa.

"Credem ca Europa dispune de intelepciunea si capacitatea totala de a rezolva problema datoriilor. China a sprijinit intotdeauna raspunsul Europei la criza financiar internationala si eforturile sale de revenire economica", a afirmat oficialul chinez in comunicatul aparut pe site-ul Ministerului de Externe de la Beijing.

Zona euro incearca sa convinga China sa contribuie la Facilitatea Europeana de Stabilitate Financiara, fondul de sustinere a statelor cu probleme din blocul monetar.

Liderii europeni au convenit la finele lunii septembrie un plan de rezolvare a crizei datoriilor de stat, pe trei directii principale, respectiv consolidarea Facilitatii de Stabilitate la 1.000 miliarde euro, reducerea datoriilor Greciei cu 100 miliarde euro si crearea unor vehicule investitionale speciale care sa atraga bani pe pietele europene de obligatiuni. Printre investitorii vizati de aceste vehicule se numara marile economii emergente, inclusiv China.

Europa este cea mai mare piata de export a Chinei, iar Beijingul controleaza cele mai mari rezerve valutare din lume, evaluate la 3.200 miliarde de dolari.

Liderii G20, reuniti la Cannes, au cerut Europei sa-si rezolve problemele si au amanat pentru anul viitor o decizie privind cresterea resurselor financiare ale Fondului Monetar International.

Citeste si

Informatii despre Serviciul Secret Britanic. 10 lucruri pe care nu le stiai despre recrutorii agentului 007