La polul opus se situeaza Olanda si Elvetia, aflate pe primele doua locuri ale clasamentului, in timp ce Marea Britanie se claseaza pe locul opt, inaintea Statelor Unite sau a Frantei.

Potrivit sondajului Transparency International, mita este folosita cel mai des pentru obtinerea de lucrari in sectorul public si contracte de constructii.

"Faptul ca Rusia si China se afla pe ultimele locuri ale clasamentului este un motiv de ingrijorare", afirma raportul. "Tinand cont de prezenta tot mai extinsa a companiilor din aceste tari, mita si coruptia risca sa aiba un impact substantial asupra societatilor in care activeaza acestea si asupra capacitatii celorlalte companii de a concura corect pe aceste piete", adauga Transparency.

Alte tari in curs de dezvoltare sunt mult mai bine plasate in clasament, India aflandu-se pe locul al 19-lea, iar Brazilia, pe locul al 14-lea, inaintea Italiei.

Rusia, situata pe ultimul loc al clasamentului, este considerata drept un caz dificil. "Din nefericire, in viata publica si de afaceri a Rusiei nu exista insule de integritate", a avertizat directorul filialei ruse a organizatiei, Elena Panfilova.

Sectoarele cel mai grav afectate de darea de mita sunt licitatiile pentru lucrari publice, cu contracte complexe, care implica mai multi subcontractori, ceea ce, potrivit Transparency International, permite crestrea artificiala a costurilor si ascunderea platilor ilegale.