"Europa este cea care trebuie sa rezolve problema datoriei europene", i-a declarat presedintele chinez, Hu Jintao, lui Sarkozy, la dineul de lucru de miercuri, inaintea deschiderii summitului G20 de la Cannes.

"Noi credem ca Europa are toata intelepciunea si capacitatea (necesare) pentru a rezolva aceasta problema a datoriei", a declarat presedintele celei de-a doua economii mondiale, citat de agentia oficiala.

Summitul G20 a fost precedat de un minisummit de criza intre principalii lideri europeni, Fondul Monetar International (FMI) si premierul grec, Georges Papandreou, care a generat ingrijorari prin anuntul privind organizarea unui referendum. "China sustine activ Franta pentru acest summit", a mai spus Hu, explicand ca G20 trebuie sa dea un semnal clar asupra necesitatii de a mentine cresterea si stabilitatea pentru comunitatea internationala.

Hu Jintao si-a mai exprimat dorinta ca acordul anticriza anuntat dupa summitul maraton de la Bruxelles saptamana trecuta sa permita Europei sa depaseasca dificultatile si sa-i asigure cresterea, potrivit agentiei China Noua.

Solicitata sa ofere ajutor, China a urmarit cu preocupare in ultimele luni agravarea crizei datoriilor in Europa, prima piata pentru exporturile sale si unde ar detine obligatiuni suverane in valoare de 550 de miliarde de dolari.

Citeste si

Un km din autostrada suspendata promisa de Oprescu ar costa 70 mil € VIDEO