Pe baza unui preţ estimativ de 40 de dolari pentru un baril de petrol în 2021, faţă de unul de 55 de dolari luat în calcul pentru exerciţiul în curs, veniturile din hidrocarburi ale Qatarului ar urma să scadă cu 27,6% anul viitor până la 121,6 miliarde riali (aproximativ 27,5 miliarde euro).

În aceste condiţii, veniturile totale pentru anul viitor sunt prognozate la 160,1 miliarde riali, comparativ cu 211 miliarde riali în bugetul pe 2020.

"Cheltuielile ar urma să se situeze la 194,7 miliarde riali în 2021 şi, în consecinţă, bugetul ar urma să înregistreze un deficit de 34,6 miliarde riali (aproximativ 7,8 miliarde euro)", a anunţat într-un comunicat ministrul de Finanţe, Ali Cherif al-Emadi, potrivit Agerpres.

Citește și: Cum au sărăcit cele mai bogate state ale lumii, unde sunt concentrate cele mai mari rezerve de petrol ale planetei

De asemenea, cheltuielile prognozate pentru 2021 sunt cu 7,5% mai mici comparativ cu 2020, în condiţiile în care mai multe proiecte importante care au legătură cu Campionatul Mondial de fotbal din 2022, care au fost finalizate sau sunt pe cale să fie finalizate.

Potrivit Fondului Monetar Internaţional, Produsul Intern Brut al Qatarului ar urma să se contracte cu 4,5% în acest an. Ministerul de Finanţe mizează pe o nouă contracţie economică de 2,6% în 2020, urmată însă de o relansare de 2,2% în 2021.

Începând din luna iunie 2017 economia Qatarului este afectată, printre altele, şi de un embargou impus de Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrein şi Egipt. În replică la acest embargou economic şi diplomatic, Qatarul şi-a majorat cheltuielile cu apărarea şi a majorat schimburile comerciale cu alţi parteneri comerciali din afara regiunii.

Majoritatea guvernelor din Golful Persic au fost nevoite să strângă cureaua în condiţiile în care veniturile din vânzările de energie s-au redus iar creşterea economică care nu are legătură cu hidrocarburile a stagnat.