Catalonia face primul pas către independența față de Spania. Decizia controversată a guvernul separatist de la Barcelona
Catalonia
Guvernul separatist al Cataloniei a prezentat, luni, un proiect pentru înființarea unei agenții fiscale care să colecteze taxele din provincie, taxe pe care acum ajung în pușculița Guvernului central de la Madrid.
Considerat ca un prim pas pentru declararea independenței față de Spania, Guvernul de la Madrid a avertizat autoritățile regionale din Catalonia că înființarea noii agenții fiscale va atrage sancțini și procese pentru companii, scrie Reuters.
Șeful guvernului catalan, Carles Puigdemont, a declarat, luni, că noua agenție fiscală este gata să colecteze taxele care, în prezent, ajung la Guvernul de la Madrid, cum ar fi taxele pe care le plătesc companile sau impozitele populației.
Catalonia, ca și alte regiuni ale Spaniei, are deja o agenție regională de colectare a taxelor, unde ajung contribuțiile pentru sistemul de sănătate și taxele pe moșteniri, precum și cele pe transporturi și pe jocurile de noroc.
Ministrul Bugetului din guvernul central de la Madrid a avertizat, însă, că noua agenție fiscală înființată în Catalonia se suprapune autorităților fiscale centrale și urmează să colecteze taxe naționale. Dacă taxele companiilor și ale persoanelor fizice din Catalonia vor ajunge la noua agenție și nu la autoritățile fiscale centrale, se va considera că nu au fost platite, a mai spus ministrul, ceea ce va atrage sancșiuni și procese în instanță.
Populația și companiile au obligația legală să-și plătească taxele către agenția fiscală competentă, în caz contrar considerându-se că se sustrag plății impozitelor către statul spaniol.
Puigdemont a declarat ca regiunea Catalonia va “colabora din punct de vedere economic” cu restul Spaniei, după posibila declarare a independenței și speră la o înțelegere fiscală cu guvernul central.
“Independența nu se obține prin apăsarea unui buton, ci la capătul unei perioade de tranziție, în care dorim să avem dialog permanent și la capătul căreia sperăm că ajungem la un posibil acord financiar. Prezentăm astăzi agenița fiscală a Cataloniei, dar suntem dispuși să colaborăm din punct de vedere economic cu întreaga Spanie. Nu întoarcem spatele Spaniei”, a spus Puigdemont.
Partidele pro-separatiste fac, în această săptămână, ultimele pregătiri pentru organizarea unui referendum pentru independență, care ar urma să aibă loc în octombrie. De cealaltă parte, premierul spaniol Mariano Rajoy a spus că va ataca în instanță această nouă încercare a Cataloniei de a se rupe de Spania.
În urmă cu două luni, reprezentanţii coaliţiei separatiste au dezvăluit un proiect legislativ, care va permite organizarea unui referendum pentru independentă, în ciuda opoziţiei guvernanţilor de la Madrid. Parlamentarii separatişti au anunţat că vor declara independenţa provinciei în mod imediat, dacă alegătorii optează pentru a scoate provincia prosperă din Spania.
Catalanii ar putea să fie chemaţi la urne pe 1 octombrie, dar guvernanţii spanioli au ameninţat că vor există consecinţe legale pentru cei care se implică în organizarea referendumului din Catalonia.
Proiectul legislativ vizează retragerea provinciei din sistemul legal al Spaniei, într-o încercare de a eluda toate provocările legale şi practice ale organizării unui referendum, independent de dorinţa guvernanţilor de la Madrid.
Catalonia este una dintre cele mai bogate regiuni ale Spaniei, cu aproximativ 7,5 milioane de locuitori, o limba distinctă şi propriile obiceiuri. De asemenea, guvernanţii au cerut în repetate rânduri o autonomie mai largă pentru provincia din nord-estul Spaniei.
Ani la rând, politicienii separatişti au încercat să obţină aprobare din partea Executivului central pentru organizarea unui referendum, similar cu cel pentru independenţa Scoţiei. Însă, Madridul şi-a păstrat opoziţia fermă faţă de organizarea unui asemenea scrutin, care reprezintă o ameninţare la adresa unităţii Spaniei. Curtea Constituţională a anulat deja o rezoluţie care cerea organizarea unui referendum în Catalonia.
Aproximativ 48,5% dintre catalani sunt împotriva independenţei, iar alţi 44,3% susţin independenţa, potrivit unui sondaj realizat de guvernul regional de la Barcelona.
Pe acelasi subiect: