Acest apel vina la doar o zi dupa ce coalitia separatista a precizat ca va declarara independenta provinciei in mod imediat, daca tabara ”da” iese castigatoare la un referendum neaprobat de Madrid, transmite France Presse, preluata de News.ro.

Pentru toti catalanii, pentru toti spaniolii, vrea sa va spun ca trebuie sa va mentineti increderea in viitor, pentru ca iluziile autoritare... nu vor invinge niciodata linistea si armonia statului nostru democratic”, a declarat premierul Rajoy in fata unui miting din Madrid.

Aceste comentarii vin la o zi dupa ce reprezentantii coalitiei separatiste au dezvaluit un proiect legislativ, care va permite organizarea unui referendum pentru independenta in ciuda opozitiei guvernantilor de la Madrid.

Parlamentarii separatisti au anuntat ca vor declara independenta provinciei in mod imediat, daca alegatorii opteaza pentru a scoate provincia prospera din Spania.

Catalanii ar putea sa fie chemati la urne pe 1 octombrie, dar guvernantii spanioli au amenintat ca vor exista consecinte legale pentru cei care se implica in organizarea referendumului din Catalonia.

Daca tabara ”nu” castiga, atunci coalitia separatista a promis noi alegeri regionale.

Proiectul legislativ vizeaza retragerea provinciei din sistemul legal al Spaniei, intr-o incercare de a eluda toate provocarile legale si practice ale organizarii unui referendum, independent de dorinta guvernantilor de la Madrid.

Acest proiect legislativ va fi inregistrat cat de curand in adunarea parlamentara regionala, unde separatistii detin o majoritate confortabila. Un vot pe proiect ar urma sa aiba loc pana la finele lunii august.

Ministrul Apararii: Armata este in regiune pentru a apara “integritatea si suveranitatea tarii noastre”

Catalonia este una dintre cele mai gogate regiuni ale Spaniei, cu aproximativ 7,5 milioane de locuitori, o limba distincta si propriile obiceiuri. De asemeneda, guvernantii au cerut in repetate randuri o autonomie mai larga pentru provincia din nord-estul Spaniei.

Ani la rand, politicienii separatisti au incercat sa obtina aprobare din partea Executivului central pentru organizarea unui referendum, similar cu cel pentru independenta Scotiei. Insa, Madridul si-a pastrat opozitia ferma fata de organizarea unui asemenea scrutin, care reprezinta o amenintare la adresa unitatii Spaniei. Curtea Constitutionala a anulat deja o rezolutie care cerea organizarea unui referendum in Catalonia.

Ministrul Apararii, Dolores de Cospedal, a lansat marti o amenintare voalata, sustinand ca armata este in regiune pentru a apara democratia, precum si ”integritatea si suveranitatea tarii noastre” care este mentionata in Constitutie.

Rajoy a declarata ca ”Spania este o tara minunata pentru ca mizeaza pe energia multor spanioli si a multor catalani, care sunt rationali, democratici, moderati si din ce in ce mai uitati de catre o retorica radicala si separatista”. De altfel, catalonii sunt extrem de divizati in ceea ce priveste independenta provinciei in relatie cu Spania.

Aproximativ 48,5% dintre catalani sunt impotriva independentei, iar alti 44,3% sustin independenta, potrivit unui sondaj realizat de guvernul regional de la Barcelona.