Investitorii estimează că noua administraţie va majora cheltuielile fiscale şi va îmbunătăţi relaţiile comerciale ale Washingtonului cu partenerii importanţi, scrie Reuters.

Luni dimineaţa, indicele CAC 40 al Bursei de la Paris şi indicele pan-European STOXX 600 au urcat cu 1,3%, în timp ce Bursa de la Frankfurt a crescut cu 1,6%, după ce autorităţile germane au anunţat că în septembrie exporturile din cea mai mare economie europeană au înregistrat un avans peste aşteptări.

Indicele principal FTSE 100 al Bursei de la Londra a urcat cu 1,5%, în timp ce Londra şi Bruxelles-ul încearcă să convină un acord comercial pentru a proteja schimburi comerciale în valoare de aproape 1.000 de miliarde de dolari, potrivit Agerpres.

Marea Britanie a părăsit oficial Uniunea Europeană la 31 ianuarie. În prezent este în vigoare o perioadă de tranziţie până la 31 decembrie, timp în care Londra va continua să aplice normele europene. Dacă Londra şi Bruxelles-ul nu ajung la un acord asupra relaţiilor viitoare, de la 1 ianuarie 2021 raporturile comerciale dintre UE şi Regatul Unit vor fi guvernate de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Pe pieţele din Asia, acţiunile companiilor incluse în indicele Nikkei al bursei de la Tokyo au atins cel mai ridicat nivel din ultimii 29 de ani, investitorii aşteptând noi măsuri de stimulare a economiei. Bursa sud-coreeană a încheiat şedinţa de luni în creştere cu 1,27%.

Indicele Shanghai Composite al Bursei chineze a urcat cu 1,86%, pe fondul speranţelor îmbunătăţirii legăturilor comerciale dintre Washington şi Beijing.

Mass media din SUA l-au anunţat drept câştigător al alegerilor din 3 noiembrie pe Joe Biden, cu 273 de mari electori, graţie succesului înregistrat în statul-cheie Pennsylvania. Biden ar urma să devină cel de-al 46-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii.