Principalele burse europene şi-au revenit la o ură după ce au deschis în scădere. În jurul orei 10:00 (9:00 GMT), bursa de la Paris afişa un avans de 0,27% iar cea de la Londra era în creştere cu 0,05%, însă bursa de la Frankfurt era în scădere cu 0,45% iar cea de la Milano afişa o scădere de 0,98%.

Pe pieţele din Asia, indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a încheiat şedinţa de miercuri în creştere cu 1,72%. Însă indicele Hang Seng al bursei de la Hong Kong a pierdut 0,21%, în timp ce indicele bursei de la Shanghai a înregistrat un avans de 0,19% iar cea de la Shenzhen a crescut cu 0,31%.


Pe lângă riscul unor noi tensiuni comerciale ale Chinei pe relaţia cu SUA, dacă Donald Trump va câştiga un nou mandat, pieţele bursiere chineze au fost afectate şi de decizia de amânare a introduceri la bursă a Ant Group, operaţiune care urma să fie cel mai mare IPO din lume.

Donald Trump s-a declarat miercuri câştigător al alegerilor prezidenţiale, chiar dacă numărătoarea voturilor nu s-a încheiat, ceea ce a aruncat SUA în necunoscut şi incertitudine. De asemenea, preşedintele american a ameninţat că se va adresa instanţelor. "Ne vom adresa Curţii Supreme. Vrem să înceteze întregul proces de votare", a declarat Trump.

Pentru moment însă Joe Biden a obţinut un număr total de 238 de electori, comparativ cu 213 pentru Trump. Pentru a câştiga alegerile este nevoie de obţinerea a 270 de mari electori. Mai sunt aşteptate rezultatele din şapte state, printre care Pennsylvania, Michigan, Wisconsin, Georgia şi Carolina de Nord.

"Incertitudinea riscă să dureze destul de mult. Fie Biden va câştiga dar cu o marjă foarte mică şi atunci este aproape o certitudine că Donald Trump va contesta alegerile. Cel de-al doilea scenariu, conform căruia Trump va fi câştigător, este la fel de probabil", avertizează Florence Barjou, director de investiţii la Lyxor.

Numele câştigătorului alegerilor prezidenţiale din SUA ar putea să nu fie cunoscut rapid, din cauza numeroaselor voturi prin corespondenţă, ceea ce riscă să întârzie atribuirea mai multor state care sunt determinante pentru câştigarea alegerilor.

"Este posibil să nu avem rezultate clare timp de mai multe zile. Cursa este departe de a fi încheiată", a concluzionat David Madden, analist la CMC Markets, scrie Agerpres.

Bursa americană a închis în creştere puternică

Wall Street-ul a încheiat tranzacţiile de marţi, ziua alegerilor prezidenţiale americane, în creştere puternică, investitorii anticipând că rezultatul va veni fără un proces îndelungat, ceea ce ar duce la un acord rapid pentru un nou program de stimulare fiscală, potrivut News.ro.

Avansul deţinut de democratul Joe Biden faţă de preşedintele republican Donald Trump în sondajele de opinie la nivel naţional a mărit aşteptările pentru un rezultat decisiv şi un program de stimulare post-alegeri care să confirme promisiunile lui Biden pentru cheltuieli în sectorul infrastructurii.

Unii analişti au afirmat că creşterile puternice ale bursei reflectă şi revenirea pieţei după scăderea de săptămâna trecută, care a fost cel mai mare declin săptămânal al indicelui S&P 500 din ultimele peste şapte luni.

”Se pare că diferenţa din sondaje a scăzut, ceea ce face să fie un pic mai dificil pentru Biden, dar reacţia pieţei îmi spune că aceasta se aşteaptă ca rezultatul să vină destul de rapid”, a declarat Randy Frederick, vicepreşedinte pentru tranzacţii şi instrumente derivate la firma Charles Schwab din Austin, Texas.

Acesta a adăugat: ”Dacă, dintr-un motiv, nu vom avea un tablou clar, dacă va exista un refuz de a recunoaşte înfrângerea din partea celui care a pierdut, iar acest lucru va ajunge în instanţe, va exista o volatilitate pe pieţe, pentru un timp”.

Indicele Dow Jones Industrial Average a crescut cu 2,06%, S&P 500 cu 1,78%, iar Nasdaq Composite cu 1,85%. Creşterile au fost generalizate, la nivelul a 10 din 11 sectoare majore ale S&P.

Democraţii sunt favoriţi să obţină majoritatea completă în Congres, în urma alegerilor pentru 14 locuri în Senat, chiar dacă rezultatele finale pentru cel puţin 5 locuri ar putea să nu fie disponibile în următoarele zile sau chiar luni, în unele cazuri.