Operatorul bursier paneuropean Euronext și două bănci italiene preiau bursa de la Milano, pentru 4,3 mld. euro
LSE era nevoit să vândă Borsa Italiana pentru a obţinerea aprobarea autorităţilor europene de reglementare pentru preluarea furnizorului de date şi analize financiare Refinitiv pentru 27 miliarde de dolari. Un pachet de 45% din acţiunile Refinitiv este deţinut de Thomson Reuters, firma mamă a Reuters News.
"Credem că vânzarea Borsa Italiana va avea o contribuţie semnificativă la diminuarea îngrijorărilor UE privind concurenţa", a declarat directorul general de la LSE, David Schwimmer, potrivit Agerpres.
Vânzarea bursei de la Milano este un subiect politic sensibil în Italia în condiţiile în care Borsa Italiana controlează MTS, platforma pe care sunt tranzacţionate obligaţiunile guvernamentale italiene în valoare de aproximativ 2.100 de miliarde de euro. Pentru a obţine sprijinul autorităţilor de la Roma, Euronext şi-a unit forţele cu agenţia de stat Cassa Depositi e Prestiti (CDP) şi cu cea mai mare bancă din Italia, Intesa Sanpaolo. Cele două instituţii financiare italiene urmează să preia participaţii la Euronext.
Aceasta este a doua tranzacţie majoră în care este implicată Cassa Depositi e Prestiti, după ce în urmă cu o săptămână Nexi SpA a convenit preluarea SIA SpA pentru a da naştere celui mai mare furnizor de plăţi din Europa.
Odată cu preluarea Borsa Italiana, Euronext va controla aproape un sfert din totalul tranzacţiilor cu acţiuni din Europa şi de asemenea 28 din primele 50 de companii din indicele Euro Stoxx 50 vor fi listate pe pieţele sale.