Vinerea neagra dupa Brexit: lira si euro scad la niveluri record, bursele din intreaga lume se prabusesc. Elvetia recunoaste ca a intervenit pentru a frana aprecierea francului. Planul de salvare al Bancii Angliei
Lira sterlina coboara vineri pana la cel mai redus nivel din ultimii 31 de ani, euro consemneaza cea mai mare depreciere de la introducerea sa in 1999, bursele americane scad cu pana la 8,5% iar aurul atinge cea mai mare cotatie din ultimii doi ani, dupa un avans de 8,1%, in urma rezultatului referendumului de joi care arata ca britanicii au votat pentru iesirea din Uniunea Europeana.
"Pietele globale sunt rasturnate in conditiile in care votul din Marea Britanie cu privire la ramanerea in UE a afectat fiecare clasa de active", comenteaza Bloomberg.
Lira sterlina a scazut pana la un nivel record, iar moneda euro a consemnat cea mai mare depreciere de la introducerea sa in 1999.
"Este infricosator, niciodata nu am mai vazut asa ceva. Multi investitori vor pierde multi bani", afirma, din Londra, James Butterfill, seful Departamentului de cercetare si investitii la ETF Securities.
In urma prabusirii lirei sterline la minimul ultimilor 30 de ani, publicatia The London Economic titreaza ca Marea Britanie nu mai este a cincea economie la lumii, fiind depasita de Franta si ca peste 100 de miliarde de lire s-au evaporat in cateva minute de la deschiderea bursei.
#News More than £100 billion wiped off the FTSE 100 within minutes of the markets opening today. #EUref
— The London Economic (@LondonEconomic) June 24, 2016
Dezbaterea referitoare la apartenenta Marii Britanii la UE a domina sentimentul investitorilor pe parcursul lunii iunie, iar apetitul pentru active de risc a fost construit in ultima saptamana in conditiile in care sondajele indicau ca sansele pentru un asa-numit Brexit sunt mai putin de una la patru. Bancile centrale si guvernele au avertizat ca o eventuala retragere a Marii Britanii din UER va afecta cresterea economiei globale si va accentua volatilitatea pe pietele financiare.
Lira sterlina a coborat cu 11% vineri dimineata pe pietele din Asia pana la 1,3299 dolari la Tokyo. Moneda britanica a urcat anterior pana la 1,50 dolari dupa care a coborat pana la 1,3229 dolari, cel mai scazut nivel de dupa 1985.
Moneda euro a scazut cu 3,3%, in timp ce monedele din Norvegia, Suedia si Turcia au inregistrat scaderi mai mari. In schimb, yenul japonez s-a apreciat cu 4,9% pana la 101,25 dolari, cel mai mare salt inregistrat dupa 1998. In raport cu lira sterlina, yenul s-a apreciat cu 15%.
"Singurul lucru sigur este sa cumperi yeni, certificate emise de Trezoreria SUA si aur", a declarat Vishnu Varathan, economist-sef la Mizuho Bank Ltd.
Guvernatorul bancii centrale, Mark Carney, a avertizat ca iesirea din Uniunea Europeana va aduce cu sine o perioada de "incertitudini si ajustari", dar a subliniat ca institutia este bine pregatita, cu un plan de salvare.
Carney, care avertizase anterior in legatura cu riscurile pe care le-ar avea pentru economie iesirea din Uniune, a precizat, totodata, ca banca centrala poate furniza, de asemenea, lichiditati in monede straine.
"Speram ca institutiile sa utilizeze aceasta finantare la momentul oportun, si, de asemenea, speram sa recurga la propriile fonduri, in functie de necesitati, pentru a usura creditarea, a sprijini pietele si a oferi alte servicii financiare economiei reale", a declarat el.
Guvernatorul a explicat ca, datorita testelor de rezistenta, bancile din tara sunt bine capitalizate pentru a face fata "inclusiv scenariilor mai sumbre decat cel cum care se confrunta acum" Marea Britanie.
Entitatile financiare britanice au mentionat ca au colectat peste 130 miliarde lire (161,200 miliarde euro) si au in prezent mai mult de 600 miliarde lire (745 miliarde euro) active de calitate.
"Banca nu va ezita sa ia masuri suplimentare daca va fi nevoie, in cazul in care pietele se reaseaza si economia britanica avanseaza", a afirmat guvernatorul bancii Angliei.
El a adaugat ca ajustarile necesare vor fi sprijinite in continuare de un sistem financiar rezistent si care a fost consolidat in ultimii sapte ani, dupa criza globala a creditarii, din 2008, care a provocat caderea sistemului financiar britanic si a dus tara la recesiune.
Carney a avertizat ca va fi nevoie de ceva timp pentru ca tara sa poata negocia o noua relatie cu Uniunea Europeana si cu restul lumii. "In urmatoarele saptamani, banca va analiza conditiile economice si va evalua alte raspunsuri", a mai precizat el.