Indiferent care va fi votul britanicilor joi, pentru iesirea sau pentru ramanerea in blocul comunitar, Uniunea Europeana va trebui cu siguranta sa faca schimbari de o amploare inedita pentru a-si continua drumul.

O desprindere a Marii Britanii de UE, prima de acest fel, ar da o noua lovitura unei Uniuni Europene deja slabite de criza imigrantilor, de problemele economice din ultimii ani si de amenintarea terorista tot mai mare.

Si chiar daca Regatul Unit va decide sa ramana in blocul comunitar, situatia actuala nu mai este o optiune viabila, atat timp cat temele care au agitat campania pentru referendumul din Marea Britanie au gasit ecou pe un Batran Continent care pare sa-si fi pierdut increderea in utopia europeana de dupa razboi, comenteaza AFP.

Donald Tusk: “Referendumul britanic este un semnal de alarma”

"Ar fi o nebunie din partea noastra sa ignoram un semnal de alarma precum referendumul britanic", a avertizat insusi presedintele Consiliului European, Donald Tusk.

In zilele de dupa referendum, liderii europeni, care nu au stralucit prin disciplina in ultimele luni pentru gasirea de solutii la crizele succesive, ar urma sa discuta despre calea de urmat.

Chiar daca este impartasit sentimentul ca este nevoie de o schimbare, "daca analizam detaliile practice, ne lovim rapid de dificultati", noteaza Chris Bickerton, profesor la Universitatea Cambridge si autor al cartii 'Uniunea Europeana: un ghid pentru cetateni'.

"Este extrem de posibil ca institutiile comunitare sa aiba un reflex de tipul 'inapoi la munca, inapoi la normal'", afirma si Vivien Pertusot, analist la Institutul Francez de Relatii Internationale (IFRI), cu sediul la Bruxelles.

Presedintele francez Francois Hollande a promis miercuri ca vor fi luate initiative 'indiferent de ce se va intampla', pentru "a impinge inainte constructia europeana".

Este luata in considerare in special o initiativa franco-germana, care ar putea include elemente ale unei Europe 'cu doua viteze' sau care sa se limiteze la politica externa, dat fiind faptul ca cele doua tari au pozitii diferite privind integrarea zonei euro.

"Francezii si germanii vor anunta o initiativa comuna, insa se vor limita strict la securitate si aparare. Ar fi prea dificil sa gaseasca rapid o pozitie comuna privind economia", a spus un inalt responsabil al zonei euro, sub anonimat.

Ce se intampla daca Marea Britanie ramane in UE

In cazul ramanerii tarii sale in UE, premierul britanic David Cameron a atras deja atentia ca va cere mai multe reforme privind libertatea de circulatie, in plus fata de cele deja negociate in februarie in cadrul unui acord cu ceilalti 27 de lideri europeni.

"Nu cred ca reformele se vor opri la 23 iunie. Calea reformelor va fi intarita, deoarece vom fi avut un referendum", a declarat el intr-un interviu pentru The Guardian, in timp ce tabara favorabila Brexit-ului a dat asigurari la randul sau ca se pot negocia noi acorduri comerciale avantajoase cu Uniunea Europeana.

"Oamenii politici britanici si alegatorii britanici trebuie sa stie ca nu va exista niciun fel de noua negociere" cu Marea Britanie, a insistat totusi miercuri Juncker.

Temerea mai multor guverne europene, indiferent care va fi rezultatul scrutinului din Marea Britanie, este ca se vor inmulti apelurile la referendumuri.

Ce se intampla daca Marea Britanie iese din UE

Un vot al britanicilor in favoarea iesirii din UE ar avea, evident, efectul unui cutremur. Donald Tusk sustine ca aceasta ar duce "nu doar la distrugerea UE, dar si a civilizatiei politice occidentale".

Nu va fi 'lovitura fatala', explica, la randul sau, pentru AFP profesorul Bickerton, dat fiind rolul central al UE in viata politica europeana, insa ar putea anunta o schimbare fundamentala in directia unei uniuni mai putin integrate.

"Nu cred ca UE va disparea subit, insa pe termen lung am putea vedea un declin progresiv si aparitia a ceva diferit", spune el.

"UE se afla intr-o spirala negativa si abia incepem sa remarcam. Nici macar un vot in favoarea (mentinerii Marii Britanii in UE - n.r.) nu va schimba starea generala", este de parere Janis Emmanouilidis, de la Centrul de Politica Europeana, un think tank cu sediul la Bruxelles.

Totodata, agentia de evaluare Standard and Poor's (S&P) a anuntat ca o decizie de scadere a ratingului 'AAA' de care beneficiaza in prezent Marea Britanie ar putea fi luata foarte rapid in cazul unui vot in favoarea iesirii din Uniunea Europeana la referendumul de joi.

"Daca Marea Britanie opteaza pentru Brexit la referendumul de joi, atunci ratingul AAA va fi revizuit si va fi retrogradat intr-o perioada scurta de timp", a subliniat Moritz Kraemer. Acesta a adaugat ca situatia politica din Marea Britanie va deveni mai putin predictibila si mai putin rationala, in parte si din cauza ca nu exista un plan real cu privire la situatia post-Brexit.