Ziua care schimba Europa pentru totdeauna: Marea Britanie paraseste UE, dupa 43 de ani. Premierul David Cameron si-a anuntat demisia
Brexit
Britanicii au votat pentru iesirea din Uniunea Europeana, potrivit rezultatelor finale ale referendumului istoric, care a facut deja sa se simta primele sale efecte asupra pietelor asiatice, potrivit Reuters.
Conform rezultatelor definitive, 51,9% dintre alegatori au votat in favoarea Brexit-ului. Rata de participare la vot a fost de 72,2%.
Numarul votantilor care s-au pronuntat pentru iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana se ridica la 17.410.742 milioane.
In prima aparitie dupa anuntarea rezultatelor referendumului, premierul britanic David Cameron a anuntat ca va demisiona, transmite Reuters.
“Tara are nevoie de o conducere proaspata”, a spus el, adaugand ca nu i se pare corect sa fie capitanul care ghideaza tara spre urmatoarea ei destinatie.
Valoarea lirei sterline a scazut la bursa din Tokyo cu 5%, ajungand la nivelul cel mai de jos fata de dolar dupa 1985.
Vineri dimineata, putin inainte de anuntarea rezultatelor finale, liderul partidului eurofob UKIP, Nigel Farage, a spus ca incepe "sa viseze la un Regat Unit independent".
Casele de pariuri, care dadeau peste 90% sanse unei victorii a "Remain" la inchiderea birourilor de vot joi la ora 21:00 GMT, nu mai acordau decat o sansa infima mentinerii Marii Britanii in UE la primele ore ale diminetii.
La cartierul general al campaniei "Vote Leave", intr-un imobil londonez, atmosfera era de sarbatoare: dopurile sticlelor de sampanie au sarit la anuntarea primului rezultat pentru Brexit, cel din orasul Sunderland. Cu strigate de bucurie erau primite anunturile transmise de televiziuni ale fiecarui rezultat favorabil iesirii din UE.
Ultimele sondaje indicasera totusi o mentinere in UE. Un ultim sondaj YouGov, publicat la inchiderea birourilor de vot, daduse mentinerea in UE in frunte cu 52% fata de 48%. Alte doua anchete de opinie, efectuate inainte si dupa vot, dadeau acelasi rezultat.
Miza este imensa si toti liderii europeni au intervenit pentru a-i retine pe britanici, constienti ca plecarea lor ar face sa creasca anuntarea unei dezintegrari a UE.
Presedintele francez Francois Hollande estimase ca va trebui "sa angajeze o relansare a constructiei europene" oricare ar fi rezultatul referendumului.
Alte consecinte economice imediate pentru tara si dincolo de ea - Brexitul va avea efecte pe termen lung, au prevenit marile institutii financiare internationale, de la FMI pana la OCDE.
Brexitul deschide o perioada de turbulente politice, cu o posibila plecare a lui David Cameron. Primul ministru britanic, care si-a pus in joc credibilitatea ducand campania pentru mentinerea in UE, a votat la Londra fara sa faca declaratii. El si-a invitat putin mai tarziu compatriotii sa voteze pentru mentinere, garantie, potrivit lui, a unui "viitor mai bun".
Referendumul a expus profunde diviziuni in cadrul conservatorilor si al guvernului lor din care mai multi membri au facut campanie pentru Brexit. In pofida acestor diviziuni, 84 de deputati conservatori eurosceptici au publicat, dupa inchiderea birourilor de vot, o scrisoare in care afirma ca David Cameron trebuie sa ramana prim-ministru oricare ar fi rezultatul referendumului.
"Noi, sustinatorii unei iesiri si membri ai partidului conservator, estimam ca oricare ar fi decizia poporului britanic, aveti in acelasi timp mandatul si datoria de a continua sa conduceti natiunea", au scris semnatarii, intre care si Boris Johnson, liderul taberei Brexit si ex-primar al Londrei.
Pe acelasi subiect: