Cine va gestiona banii Greciei si se va lupta cu creditorii internationali, in noul Executiv de la Atena. Viitorul ministru al Finantelor, un economist de orientare marxista
Grecia. Foto: AFP/Mediafax
Premierul elen Alexis Tsipras l-a propus ca ministru de Finante al Greciei pe Yanis Varoufakis, economist de orientare marxista si opozant deschis al programului de salvare, semn ca guvernul de coalitie format de partidul Syriza va adopta o pozitie ferma in negocierile cu creditorii internationali.
Intre membrii cabinetul care urmeaza sa depuna marti jumarmantul se afla si cativa reprezentanti ai partidului de dreapta Grecii Independenti, functia de ministru al Apararii revenind presedintelui acestei formatiuni, Panos Kammenos, relateaza MarketWatch, potrivit Mediafax.
Guvernul isi va asuma responsabilitatile imediat, prima sedinta a Executivului fiind programata miercuri.
Varoufakis, profesor de economie, cel mai recent la Universitatea din Texas, se descrie ca fiind "un marxist liberal". "Mandatul partidului este de a renegocia acordul (cu creditorii internationali n.r.)", a declarat duminica Yanis Varoufakis, pentru CNBC.
Echipa de economisti a Syriza doreste sa obtina de la BCE o reducere drastica a datoriilor Greciei, propunand, printre altele, un schimb de obligatiuni.
"Grecia a intrat in faliment in 2010, iar Europa, in infinita sa intelepciune, a incercat sa rezolve problema insolventei asezand cel mai mare imprumut din istorie pe umerii slabiti ai statului grec falimentar", a spus Varoufakis, mentionand ca Grecia nu are cum sa isi plateasca toate datoriile.
Potrivit consilierilor lui Tsipras pe teme financiare, una din primele actiuni pe care premierul le va intreprinde va fi sa renegocieze datoriile pe care Grecia le are catre BCE, UE, FMI si alti investitori, datorii care in prezent se ridica la peste 312 miliarde de euro. Posibila mutare, fara precedent, a provocat deja reactii din partea politicienilor si bancherilor.
In ceea ce priveste BCE, statul elen datoreaza institutiei 27 miliarde de euro, deoarece BCE a cumparat, in 2010 si 2011, obligatiuni guvernamentale elene pentru a reduce nivelul randamentelor si a ajuta tara sa se imprumute mai ieftin pe pietele internationale.
Mai multi oficiali UE, printre care ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schaeuble si omologul sau olandez Jeroen Dijsselbloem, au avertizat in ultimele zile Grecia in privinta riscurilor la care statul se expune in cazul in care deviaza de la programul economic si fiscal agreat cu Troica creditorilor.
Mai mult, un eventual esec al Greciei de a continua reformele va duce la excluderea statului de pe lista tarilor eligibile pentru accesarea de finantari de la Banca Centrala Europeana prin noul program de achizitii de active din zona euro, program a carui valoare totala este de circa 1.100 miliarde de euro si care include cumpararea de obligatiuni guvernamentale.
Grecia nu va putea sa participe la programul BCE cel putin pana in iulie, din cauza limitelor impuse achizitiilor institutiei de obligatiuni de la un emitent, a spus saptamana trecuta presedintele institutiei, Mario Draghi.
Pe acelasi subiect: