Aproape 30% din cele peste 1.000 de miliarde de euro aflate in circulatie anul trecut erau pastrate in bancnote de 500 de euro, potrivit datelor BCE.

Aceasta este una dintre cele mai valoroase bancnote aflate in circulatie la nivel mondial, avand o valoare de peste cinci ori mai mare decat cea mai mare bancnota americana in circulatie, cea de 100 de dolari.

Bancnotele si monedele euro circula incepand din anul 2002, iar in 2013 BCE a demarat tiparirea celei de-a doua serii de bancnote euro, incepand cu cea de 5 euro. Ulterior au fost tiparite noi bancnote de 10 si 20 de euro.

Bancnotele de 500 de euro vor ramane in circulatie mai multi ani, putand fi utilizate in continuare la plata si, de asemenea, vor putea fi rascumparate la ghiseele bancilor centrale dupa ce nu vor mai fi tiparite.

Un oficial din zona euro, care a dorit sa-si pastreze anonimatul, a precizat ca decizia are legatura cu traditia Germaniei, care a garantat posibilitatea rascumpararii permanente a fostelor marci germane la ghiseele Bundesbank. Acest oficial a adaugat ca mai raman de rezolvat unele chestiuni, precum cea referitoare la obligativitatea dezvaluirii modului in care persoanele au intrat in posesia bancnotelor de 500 de euro daca este vorba de o suma mai mare de un anumit prag.

BCE a informat miercuri ca a tinut cont de temerile ca bancnota de 500 de euro, echivalentul a 580 de dolari, "ar putea facilita activitatile ilegale". Unii comercianti nu accepta la plata bancnota de 500 de euro, iar 56% dintre cei care au participat la un studiu derulat de BCE au declarat ca nu au vazut-o niciodata.

Insa, ideea eliminarii bancnotelor de 500 de euro este criticata in Germania, unde exista ingrijorarea ca acesta este doar primul pas spre eliminarea completa a tranzactiilor cu numerar. Platile cu numerar joaca un rol mai mare in Germania decat in multe alte state occidentale, ca urmare a experientei traumatizante din anii 1920, cand Germania a cunoscut efectele destabilizatoare ale hiperinflatiei. Potrivit Bundesbank, aproximativ 79% din toate tranzactiile derulate la nivel national in 2014 au fost efectuate in numerar.

Clemens Fuest, seful institutului german de cercetare Ifo, a argumentat ca in teorie renuntarea la bancnotele cu valoare mare ajuta BCE sa impuna dobanzi negative, fiind mai dificil sa fie pastrate sume mari de bani in numerar.

Cei care doresc bancnote cu valoare ridicata se pot orienta acum spre bancnota de 1.000 de franci elvetieni, echivalentul a 1.050 dolari sau 910 euro.

In timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial, SUA au oprit tiparirea noilor bancnote de 500 si 1.000 de dolari.