"Daca ne uitam la situatia din Europa in acest moment, pericolul cu care ne confruntam este fara indoiala deflatia si nu inflatia", a declarat Villeroy de Galhau pentru Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, transmite Agerpres.  

Rata inflatiei in zona euro a urcat pana la 0,3% in ianuarie, de la 0,2% in decembrie, potrivit Eurostat.

Analistii se asteapta la o stagnare a preturilor de consum in februarie(inflatie zero), in timp ce Banca Centrala Europeana mizeaza pe o crestere a preturilor de sub 2%.  

"Declinul pretului titeiului si al materiilor prime sunt factorii principali care au determinat inflatia scazuta. Dar daca pretul scazut al energie are efecte sustenabile pe termen lung, va trebui sa actionam. Vom vedea la sedinta de politica monetara din martie ce masuri vor fi adoptate", a explicat Villeroy de Galhau, care este si guvernatorul Bancii Centrale a Frantei.  

Pentru a stimula inflatia, BCE a demarat o serie de masuri de relaxare cantitativa in cursul anului trecut. Din martie 2015, BCE achizitioneaza lunar obligatiuni suverane ale statelor din zona euro si bonduri corporatiste de pana la 60 de miliarde euro. Conform calendarului initial, aceste achizitii urmau sa se deruleze pana in septembrie 2016.  

BCE mizeaza pe o crestere a preturilor de sub 2%. Insa, inflatia in zona euro a fost sub aceasta tinta inca de la inceputul lui 2013, iar anul trecut a coborat chiar si in teritoriu negativ, in conditiile in care pretul petrolului s-a redus semnificativ.

Urmatoarea sedinta de politica monetara a BCE este programata in 10 martie.