Presedintele BCE, Mario Draghi, i-a surprins pe investitori saptamana trecuta cand a decis sa reduca dobanda de baza la nivelul zero, pentru prima data in istoria BCE, iar dobanda la depozite a fost redusa la nivelul record de minus 0,4%, potrivit Agerpres.

"Asa cum au demonstrat alte banci centrale, nu am atins inca limita minima. Daca noi socuri negative vor inrautati perspectiva sau daca conditiile de finantare nu se vor ajusta in directia sau in masura in care este necesara pentru a stimula economia si inflatia, o reducere a dobanzii ramane in arsenalul nostru", a declarat Peter Praet.

De asemenea, intrebat de jurnalisti daca BCE ar putea pur si simplu sa tipareasca bani si sa ii distribuie cetatenilor din zona euro, o forma extrema de relaxare a politicii monetare propusa de economistul american Milton Friedman care a utilizat o metafora a banilor aruncati din elicopter, Praet a spus ca acest lucru este posibil, cel putin teoretic.

"Da, toate bancile centrale pot sa faca acest lucru. Poti sa emiti bancnote pe care sa le distribui populatiei. Intrebarea este daca si cand este oportun sa recurgi la acest gen de instrument, care este unul extrem", a subliniat Peter Praet.

La randul sau, la finalul sedintei de politica monetara de saptamana trecuta, presedintele BCE, Mario Draghi, a declarat ca Banca Centrala Europeana ar putea sa plateasca bancile pentru a se imprumuta de la BCE, cu conditia sa acorde la randul lor credite gospodariilor si companiilor. In plus, incepand din luna aprilie a acestui an, achizitiile lunare de obligatiuni ale BCE vor fi majorate de la 60 pana la 80 de miliarde de euro.