BCE ia prin surprindere pietele financiare: reduce la zero dobanda cheie si injecteaza mai multi bani in obligatiuni din zona euro
Mario Draghi, presedintele BCE
Banca Centrala Europeana (BCE) a redus, joi, dobanda de politica monetara la nivelul zero, pentru prima data in istoria sa, si in paralel a majorat achizitiile lunare de obligatiuni, de la 60 pana la 80 de miliarde de euro, informeaza AFP, preluata de Agerpres. Decizia vine in contextul in care cele mai recente date publicate de Eurostat indica o revenire timida a economiei zonei euro.
Reducerea dobanzii de baza a luat prin surprindere pietele financiare, avand in vedre ca este vorba de un nou minim istoric. Incepand luna septembrie 2014 si pana in prezent, dobanda de baza practicata de BCE a stationat la nivelul minim record de 0,05%.
Tot in sedinta de politica monetara de joi, BCE a decis sa reduca si dobanda la depozite, cu 10 puncte de baza pana la minus 0,40%, precum si dobanda la facilitatea de creditare marginala, cu cinci puncte de baza pana la 0,25%.
Prin reducerea dobanzii ce se aplica bancilor care stocheaza lichiditatile in exces la banca centrala pentru o perioada de 24 de ore, institutia de la Frankfurt vrea sa stimuleze bancile sa acorde mai multe credite pentru a dinamiza consumul si investitiile in Europa.
Imediat dupa acest anunt, moneda euro s-a depreciat cu un procent in raport cu dolarul, iar Bursa de la Paris a inregistrat un avans de peste 3%.
Decizia BCE vine in contextul in care Europa inca inregistreaza o revenire economica timida. Ultimele date publicate de Eurostat arata ca PIB-ul zonei euro a urcat usor cu doar 0,6% in trimestrul patru din 2015, similar cu avansul inregistrat in precedentele trei luni, in timp ce Uniunea Europeana a inregistrat o expansiune de 1,8%, fata de 1,9% in trimestrul trei din 2015.
Intre tarile cu cel mai mare avans economic pe anul trecut se regaseste si Romania, cu 3,8%, valoare depasita doar de Suedia (4,5%), Cehia si Slovacia (ambele cu 4%). Singurul declin, de 0,8%, s-a inregistrat in Grecia.
BCE revizuieste in jos prognozele de crestere economica si de inflatie, pentru 2016, 2017 si 2018
Presedintele BCE, Mario Draghi, a explicat deciziile de joi prin faptul ca institutia financiara vrea sa opreasca raspandirea inflatiei extrem de scazute la ansamblul economiei.
"Este crucial sa evitam efectele secundare", a declarat Mario Draghi, la conferinta de presa de dupa reuniunea de politica monetara.
In paralel, Banca Centrala Europeana (BCE) si-a redus, joi, estimarile privind cresterea economica si rata inflatiei in zona euro, atat in 2016 cat si in 2017, in conditiile in care pretul scazut al energiei se va rasfrange si asupra preturilor altor bunuri si servicii.
Conform noilor prognoze de inflatie prezentate joi de BCE, zona euro ar urma sa inregistreze in acest an o inflatie de doar 0,1%, fata de 1% cat estima anterior, iar prognoza pentru 2017 a fost revizuita la 1,3% de la 1,6%. De asemenea, conform primelor estimari privind inflatia in 2018, BCE prognozeaza o rata de 1,6%, sub tinta de 2% avuta in vedere de gardienii euro. Inflatia in zona euro a fost sub tinta avuta in vedere de BCE in ultimii trei ani iar cele mai recente prognoze sugereaza ca situatia se va repeta si in urmatorii trei ani.
De asemenea, BCE a revizuit in scadere si prognoza privind cresterea economica inregistrata de zona euro pana la 1,4% in 2016, 1,7% pentru anul viitor si 1,8% in 2018, fata de estimarile anterioare care mizau pe o crestere de 1,7% in 2016 si 1,9% pentru 2017.
Bursele europene cresc masiv, euro se depreciaza. Analist: "Un euro slab este un factor pozitiv pentru actiuni"
Actiunile europene au inregistrat joi o crestere semnificativa, dupa ce Banca Centrala Europeana a anuntat noi stimulente pentru a creste economia si inflatia in regiune, informeaza Reuters.
Astfel, Bursa de la Frankfurt a crescut cu 2,3%, cea de la Paris a urcat cu 3% iar principalul indice al Bursei de la Milano a inregistrat un avans de 3,62% in conditiile in care actiunile primelor doua banci italiene au inregistrat cresteri spectaculoase, 10,56% pentru titlurile Unicredit si un avans de 7,15% pentru actiunile Intesa Sanpaolo.
Indicele bursier pan-European FTSEurofirst 300 a crescut cu 2,5% pana la cel mai ridicat nivel din acest an iar indicele blue-chip Euro STOXX 50 a crescut cu 3,6%.
Deciziile de politica monetara ale BCE, care a adoptat al doilea pachet de stimulente in ultimele trei luni, a pus sub presiune moneda euro, ceea ce a ajutat actiunile europene, in conditiile in care un euro mai slab face exporturile companiilor europene mai ieftine peste hotare. "Un euro slab este un factor pozitiv pentru actiuni", a declarat Richard Perry, analist la Hantec Markets.
BCE cumpara lunar obligatiuni suverane, pentru a stimula cresterea economica din zona euro
Pentru a stimula cresterea economiei zonei euro si a evita pericolul deflatiei, BCE a inceput in luna martie a anului trecut sa achizitioneze lunar obligatiuni suverane ale statelor din zona euro si bonduri corporatiste de pana la 60 de miliarde de euro. Joi, BCE a anuntat ca aceste achizitii vor fi majorate de la 60 pana la 80 de miliarde de euro, incepand din luna aprilie a acestui an.
In paralel, BCE va demara un nou program de credite ieftine pentru banci (LTRO), in ideea de a stimula bancile sa acorde credite, relansand economia si preturile.
Mario Draghi anunta recent ca Banca Centrala Europeana este pregatita sa adopte in martie noi masuri, pentru a se asigura ca politicile sale monetare ajung la economia reala, daca aceasta va fi amenintata de turbulentele de pe pietele financiare.
"Pe fondul recentelor turbulente financiare, vom analiza situatia transmiterii masurilor noastre monetare prin intermediul sistemului financiar si in special al bancilor. In plus, BCE va examina impactul declinului pretului la energie si, in cazul in care unul din acesti factori va cauza riscuri la adresa stabilitatii preturilor, nu vom ezita sa actionam", a afirmat seful BCE.
Luna trecuta, BCE a decis sa lase nemodificata dobanda de politica monetara in zona euro, la nivelul minim record de 0,05%, nivel stabilit in septembrie 2014.
Pe acelasi subiect: