BCE va decide curand daca va retrage bancnota de 500 de euro, una dintre cele mai valoroase din lume
BCE ar trebui sa faca o serie de recomandari cu privire la modul in care pot fi reduse riscurile ca bancnota de 500 de euro sa fie utilizata la finantarea terorismului, a declarat, vineri, presedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem.
Aproape 30% din cele peste 1.000 de miliarde euro aflate in circulatie anul trecut erau pastrate in bancnote de 500 de euro, potrivit datelor BCE, transmite Reuters, preluata de Agerpres.
Aceasta este una dintre cele mai valoroase hartii aflate in circulatie in lume, cu o valoare de aproape cinci ori mai mare decat cea mai importanta bancnota americana in circulatie, cea de 100 de dolari.
"Vom cere BCE sa analizeze numerarul si accesibilitatea bancnotei de 500 de euro. Exista riscul ca bancnotele mari si marile cantitati de numerar sa poata fi utilizate usor pentru finantarea terorismului", a declarat Jeroen Dijsselbloem.
Solicitarea demararii unei investigatii cu privire la bancnota de 500 de euro are loc pe fondul campaniei UE de eliminare a mijloacelor de plata care pot fi utilizate pentru finantarea actelor teroriste, dupa ce atacurile care au avut loc la Paris in noiembrie au provocat decesul a 130 de persoane.
Comisia Europeana, executivul comunitar, a propus saptamana trecuta cresterea numarului de controale asupra cardurilor de plata preplatite, asupra monedelor virtuale de genul bitcoin si a altor posibile surse de finantare ce pot fi folosite de organizatiile teroriste.
Banca Centrala Europeana va decide curand in legatura cu o eventuala retragere din circulatie a bancnotei de 500 de euro. Argumentele pentru mentinerea acesteia sunt "din ce in ce mai putin convingatoare", a declarat joi Benoit Coeure, membru in consiliul director al BCE, informeaza AFP
BCE analizeaza, pe langa posibilitatea eliminarii bancnotelor de 500 de euro, si introducerea unui plafon cu privire la tranzactiile cu numerar in contextul luptei impotriva finantarii terorismului.
'Istoric, aceste bancnote au permis persoanelor fizice sa faca plati mari in mod convenabil. Insa acest argument a devenit din ce in ce mai irelevant odata cu dezvoltarea mijloacelor electronice de plata. In plus, autoritatile competente suspecteaza ca sunt utilizate in scopuri ilegale, un argument pe care nu il mai putem ignora, avand in vedere importanta luptei impotriva spalarii banilor si finantarii terorismului", a declarat Benoit Coeure, intr-un interviu in Le Parisien.
Intrebat daca BCE este pregatita pentru o decizie radicala cu privire la viitorul bancnotei, Coeure a raspuns: "Analizam aceasta chestiune si vom lua in curand o decizie". "Argumentele pentru mentinerea bancnotei de 500 de euro sunt din ce in ce mai putin convingatoare", a adaugat el.
Recunoscand ca exista unele persoane, in special in Germania, ingrijorate de posibila disparitie a bancnotelor, Benoit Coeure a precizat ca nu este vorba despre eliminarea bancnotelor in general, ci doar despre cea de 500 de euro.
Bancnota de 500 de euro, similara cu cea de 500 de marci existenta in momentul lansarii euro, a fost introdusa tocmai la cererea Germaniei si in pofida reticentelor exprimate de Franta.
Platile cu numerar joaca un rol mai mare in Germania decat in multe alte state occidentale, ca urmare a experientei traumatizante din anii 1920, cand Germania a cunoscut efectele destabilizatoare ale hiperinflatiei.
Potrivit Bundesbank, aproximativ 79% din toate tranzactiile derulate la nivel national in 2014 au fost efectuate in numerar.