BCE a anuntat, miercuri noaptea, ca va pasa responsabilitatea finantarii unor banci elene catre banca centrala a Greciei, pana cand institutiile financiare grecesti isi vor consolida in mod adecvat capitalul.

"Odata ce procesul de recapitalizare va fi finalizat, si ne asteptam sa fie finalizat in curand, bancile vor recastiga accesul la operatiunile standard de refinantare din Eurosistem", se arata intr-un comunicat transmis Bloomberg de BCE, citat de Mediafax.

Draghi a admis miercuri, in premiera, ca Grecia ar putea parasi zona euro. Desi BCE "ar prefera clar" ca Grecia sa ramana in zona euro, banca va continua sa actioneze astfel incat sa-si mentina integritatea situatiei financiare, a aratat Draghi intr-un discurs sustinut la Frankfurt.

"Iesirea Greciei din zona euro era considerata pana acum o absurditate. Treptat, devine scenariu de baza. BCE pune propria situatie financiara deasupra geografiei uniunii monetare", comenteaza Thomas Costerg, economist la Standard Chartered Bank, Londra.

Dezbaterile privind iesirea Greciei din zona euro au fost reaprinse dupa alegerile generale din 6 mai, care nu au dat o coalitie de guvernare. Statul elen a convocat un nou scrutin pentru 17 iunie, iar sondajele arata ca, desi majoritatea grecilor vor sa ramana la moneda euro, cele mai mari castiguri vor fi obtinute de partidul Syriza de extrema stanga, care se opune masurilor de austeritate convenite cu UE, FMI si BCE in acordul de bailout de 130 miliarde euro.

Nerespectarea conditiilor din acordul de finantare externa creste semnificativ posibilitatea plecarii Greciei din zona euro.

Pachetul de 130 miliarde euro cuprinde un fond de 50 miliarde euro pentru recapitalizarea bancilor elene in urma pierderilor masive suferite in programul de restructurare partiala a datoriilor tarii.

Cele mai mari patru banci din Grecia asteapta aprobarea UE pentru a incasa 18 miliarde euro prin emisiuni de obligatiuni efectuate pentru recapitalizare de catre Fondul European de Stabilitate Financiara, potrivit ziarului elen Imerisia, care nu a precizat sursa informatiilor.

Informatii privind suspendarea operatiunilor de refinantare ale BCE cu bancile elene au aparut initial miercuri seara, pe surse, in presa internationala.