Datele anuntate de Banca Spaniei au impins costul de asigurare a datoriilor tarii la un nou nivel record si ar putea influenta planurile guvernului de la Madrid de a vinde saptamana urmatoare obligatiuni. In februarie, bancile spaniole au imprumutat 169,8 miliarde de euro de la BCE.

BCE a imprumutat bancilor din zona euro aproximativ 1.000 de miliarde de euro prin doua licitatii in decembrie si februarie.

Chiar daca programul de lichiditati al BCE s-a dovedit un sprijin important pentru institutiile de credit din Spania, finantarea nu poate fi decat o rezolvare temporara a expunerii puternice pe piata imobiliara si a declinului increderii, considera economistii.

"Conditiile de finantare s-au imbunatatit ca urmare a lichiditatilor nelimitate oferite de BCE, dar nu tot ce straluceste este aur. Lichiditatea ieftina si nelimitata poate rezolva partial problemele de lichiditate pe termen scurt, dar a te baza pe BCE pentru finantare este, in opinia noastra, un model de afaceri discutabil, care pe termen lung impune un cost mai ridicat al capitalului", potrivit unei note catre investitori a Exane BNP Paribas.

Analistii considera ca Spania a intrat deja in a doua recesiune din ultimii trei ani, in contextul recuperarii dificile a economiei dupa prabusirea pietei imobiliare in timpul crizei financiare din 2008.

Guvernul a cerut bancilor sa-si consolideze nivelurile de capital, lovite puternic de criza. Vulnerabilitatea bancilor este, alaturi de indatorarea ridicata a statului, printre principalii factori care ar putea forta Spania sa ceara ajutor european.

Spania a revenit puternic in centrul crizei datoriilor suverane din Europa, ca urmare a incercarilor noului guvern de a convinge investitorii ca isi poate controla deficitul bugetar, iar bancile spaniole se pot refinanta singure, fara ajutor de stat sau european.