BCE a redus prognoza de crestere economica pentru zona euro, dar nu mai ia noi masuri de stimulare. Dobanda de politica monetara, mentinuta la minimul record de 0,05%
Banca Centrala Europeana a redus estimarea de crestere a economiei din zona euro la 0,8% in acest an si 1% anul viitor, de la 0,9% si, respectiv, 1,6% in urma cu trei luni, dar a anuntat ca nu va lua noi masuri de stimulare economica pana anul viitor, relateaza Financial Times.
De asemenea, BCE a redus prognoza pentru inflatia din zona euro, presedintele Mario Draghi precizand ca noile estimari arata ca preturile vor creste cu 0,5% in acest an, cu 0,7% in 2015 si cu 1,3% in 2016.
In septembrie, institutia prognoza o inflatie de 0,6% la finalul acestui an, de 1,1% anul viitor si de 1,4% in 2016.
"In urmatoarele luni, inflatia anuala ar putea sa incetineasca, pe fondul declinului inregistrat de preturile la petrol", a precizat Draghi.
Cu toate acestea, BCE a decis joi sa nu mai ia nicio masura privind relaxarea cantitativa in acest an, urmand sa evalueze impactul actiunilor deja intreprinse la inceputul anului viitor.
"Masurile actuale vor avea un impact considerabil asupra portfoliului nostru de active, intentia noastra fiind ca acesta sa ajunga la nivelul de la inceputul anului 2012", a afirmat Draghi.
In 2012, BCE avea active in valoare de 3.000 miliarde euro, iar in prezent institutia detine active in valoare de aproximativ 2.000 miliarde euro. Din iunie, BCE a redus de doua ori dobanda de politica monetara, a oferit imprumuturi ieftine bancilor pentru a sprijini creditarea catre consumatori si a initiat programe de achizitii de obligatiuni garantate cu active. Euro a crescut cu 0,8% fata de dolar, la 1,236 de dolari pe unitate in urma discursului tinut de presedintele BCE.
Banca Centrala Europeana a mentinut joi dobanda de politica monetara la nivelul minim record de 0,05%, decizie anticipata de toti cei 54 de analisti economici consultati de Bloomberg.
"Consiliul guvernatorilor BCE a hotarat ca rata dobanzii la operatiunile principale de refinantare si ratele dobanzilor la facilitatea de creditare marginala si la facilitatea de depozit sa ramana nemodificate la nivelurile de 0,05%, 0,30% si, respectiv, -0,20%", potrivit BCE.
Zona euro a consemnat o crestere economica slaba in trimestrul al treilea, iar rata somajului se afla la 11,5%.
Inflatia a incetinit la 0,3% in noiembrie, marcand minimul ultimilor cinci ani, iar trendul ar putea sa se mentina si in lunile urmatoare, dat fiind ca pretul barilului de petrol a scazut cu 26% in acest an.
BCE a redus, la inceputul septembrie, dobanda de politica monetara la nivelul minim record de 0,05%, de la 0,15%.
Tot in urma sedintei din septembrie, BCE a anuntat ca va lansa, in octombrie, doua noi programe pentru cumpararea de eurobonduri emise de statele din zona euro si de obligatiuni garantate cu active din sectorul privat, in incercarea de a impulsiona cresterea economica si a incuraja creditarea.
Anterior, BCE a decis modificarea frecventei sedintelor de politica monetara, acestea urmand sa aiba loc la fiecare sase saptamani, nu in fiecare luna, ca pana in prezent. Urmatoarea sedinta a Consiliului Guvernatorilor BCE va avea loc in 22 ianuarie.